Бижутата на дома - как да изберете аксесоари за жилището си

дом интериор обзавеждане
Снимка: iStock

Ивета Попова

Много пъти както ние, така и нашите клиенти получаваме спонтанния комплимент: „Ами личи си, че е пипнал интериорен дизайнер“. И винаги ми е било интересно да разбера по кои елементи от интериора най-силно си личи нашата работа. 

За моя изненада, не е нито разпределението на жилищните площи, нито дори осветлението, което само по себе си е цяла наука. 

Оказа се, че най-силно впечатление правят аксесоарите в дома - онези малки и по-големи „бижута”, които превръщат стерилната подредба на мебели в истински дом

Аксесоарите са мощен инструмент в интериорния дизайн и ето защо:

- Те оживяват вашите пространства, като добавят текстура, цвят, модел и форма.

- Аксесоарите не са просто наслада за очите – те могат да бъдат функционални във формата си като вази, книги и купи.

- Аксесоарите ви помагат да обедините в хармонично звучене целия дом

Като огромен почитател на акцентите, на редуването на текстури, на играта на светлината върху различни повърхности в дома, на избора на аксесоари като дръжки на вратички и санитария, споделям опита си като интериорен дизайнер и бих искала да ви окуража да експериментирате смело и с удоволствие. 

Препоръки:

Не претрупвайте пространството и заложете на качество

За да е приятно едно пространство за обитаване, аксесоарите в него не трябва да го задушават. Това се случва, ако наредите множество дребни предмети или изберете прекалено „шумен” десен на тапети или килим. 

Препоръчваме да се фокусирате върху 2-3 елемента във всяко помещение и те да са наистина грабващи вниманието. Ако претрупате стаята с килими, картини, вази, асексоари, дизайнерско осветление и завеси, има голяма опасност да задушите пространството и да го лишите както от въздух, така и от елегантност. 

Има още един плюс на това да заложите на по-малко аксесоари - можете да разпределите бюджета си така, че да си позволите малко, но по-качествени „бижута” за дома си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ATG Design (@atg_design)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ATG Design (@atg_design)

Помислете за пропорциите

Голямо произведение на изкуството изглежда неудобно, когато е вместено на малка стена, нали? Същото важи и за килим с размер на пощенска марка, поставен в огромна всекидневна - мащабът просто не изглежда правилен.

Пропорцията е от решаващо значение за успешния подбор аксесоари за дома.

Когато избирате аксесоари за стаята, трябва да вземете предвид размера на жилищните си помещения.

Не се притеснявайте да играете с големи парчета хартия в различни размери, за да си представите по-добре как би стоял килима на пода или картината на стената. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ATG Design (@atg_design)

И никога не купувайте нищо спонтанно без измерване и сравняване на цветовете, защото в магазин нещата изглеждат по един начин, а вкъщи стои различно. 

Изберете аксесоари, които ви носят радост

Много често хората се колебаят дали този или онзи аксесоар или картина са „хубави”.

Макар да има основни принципи за естетика и цветово съчетание, в крайна сметка най-важното е вещите в дома ви да ви носят радост всеки ден. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ATG Design (@atg_design)

Избирайте меки и приятни на допир текстури, материи в любимите ви цветове и предмети на изкуството, които ви вдъхновяват. Това е вашият дом. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти