Мишел Пфайфър засенчва Анджелина Джоли в пълната с изненади „Господарка на злото 2“

Walt Disney Pictures
Снимка: Walt Disney Pictures

Бокс офис статистиките са категорични: „Господарка на злото 2“ е най-гледаният филм в света през последната седмица. Присъствието на две живи легенди в лицето на Мишел Пфайфър и Анджелина Джоли на постера на лентата е предостатъчна причина и сами да решите да го гледате на кино, но бъдете подготвени – новата приказка на Disney ще ви изненада, ако се опитате да вникнете по-дълбоко в нея.

Не, филмът няма шокиращ или трагичен завършек, нито пък сюжетът излиза извън обичайната формула от три лесно обособими, хронологично подредени части. Но надали някой е очаквал сценарият за филм със заглавие „Господарка на злото 2“ да бъде толкова политически зареден, колкото е този.

Walt Disney Pictures
Снимка: Форум Филм България/Walt Disney Pictures

Основните морални теми в лентата са именно тези, с които цял свят се бори от няколко години насам, след като Доналд Тръмп стана президент на Съединените щати и даде глас на ксенофоби, расисти и различни други идиотски типажи по целия свят. Оттогава насам крайното дясно в световната политика е в по-голям подем, отколкото е било още от годините преди Втората световна война.

Но кой би предположил, че именно аргументите и политическата психика на Тръмп, та чак до овчите призиви на поддръжниците му Хилари Клинтън да бъде тикната в затвора – “Lock her up!” – ще се превърнат в базата и дори в част от репликите на антагонистка от приказен филм на Disney?! Мишел Пфайфър е по-елегантна, интелигентна и красноречива, отколкото текущият американски президент би могъл да бъде дори и насън, но персонажът ѝ е категорично базиран на него.

Walt Disney Pictures
Снимка: Walt Disney Pictures

Лентата призовава зрителите си към толерантност и елементарна добронамереност посредством приказни персонажи като мили дървесни човечета и пърхащи феички, които героинята на Пфайфър иска безмилостно да изтреби, но посланието ѝ е поднесено на доста по-дълбоко ниво от това. Затова спомагат и други ключови поддържащи персонажи – като крилатите магически създания, към чиято раса се числи главната героиня на Анджелина Джоли, Злодеида.

Те са отритнати от цивилизованото общество, но, за разлика от умилителните горски герои, голяма част от тях са основателно враждебно настроени към хората и притежават известни бойни способности. По този начин „Господарка на злото 2“ се опитва да изобрази в рамките на един приказен филм социалния конфликт, с който поредицата „Х-Мен“ се занимаваше в продължение на 20 години – проблемът с интеграцията на малцинствата в едно не особено приветливо общество.

Затова и сюжетът се огъва под тежестта на многото си заложени и недоразвити идейни мотиви. Лентата все пак е приказка на Disney от класическата митология на Спящата красавица, принцеса Аврора, а не политическа драма. Затова и някои от посланията ѝ се усещат не съвсем на място, но ние, като зрители, не бива да виним който и да е комерсиален филм за това, че поне има амбицията да занимае съзнанията ни с нещо не толкова повърхностно и захаросано.

А филмът все пак показва приказната си жанрова принадлежност чрез пищна визия, фантастични визуални ефекти и чести забавни моменти. Именно те са сюжетните епизоди, в които главната изпълнителка Анджелина Джоли успява да блесне най-много с безпогрешен комедиен усет, изразен чрез мимики и език на тялото.

Анджелина Джоли – Edna жива легенда на 44

Walt Disney Pictures
Снимка: Walt Disney Pictures

Персонажът ѝ, Злодеида, няма обичайната за главна героиня тежест в действието. В дълги части от филма тя дори няма написан диалог, а мълчаливото ѝ присъствие е използвано като прост катализатор за сцени с експозиция. Затова и забавните ѝ моменти се усещат най-отчетливо – в тях Джоли не тушира вродената си харизма и директно превзема екрана с типичния си чар.

Но в повечето сцени тази привилегия се пада на Мишел Пфайфър, която приковава вниманието с дразнещо съвършен външен вид и претеглени, често замаскирани злостни реплики. Това е в сила включително и в общото ѝ екранно време с Джоли. Логиката на сценария дава на Пфайфър възможността да доминира словесно и тя го прави без грешка – не, че сме очаквали и нещо друго от нея.

Walt Disney Pictures
Снимка: Walt Disney Pictures

Поддържащите изпълнители в актьорския състав са на очакваното от тях ниво. Ел Фанинг преиграва и очарова, както подобава на една класическа принцеса на Disney, а в малкото си сцени номинираният за „Оскар“ актьор Чюител Еджиофор инжектира повече авторитет и драматична тежест, отколкото много други негови колеги биха могли, дори ако играеха главната роля в „Хамлет“.

Но ако отидете да гледате „Господарка на злото 2“, то със сигурност ще е заради двете актриси в главните роли, и в този аспект няма да сбъркате. Мишел Пфайфър определено получава повече възможност да блести от Анджелина Джоли, но и двете суперзвезди демонстрират завидния си актьорски талант.

Walt Disney Pictures
Снимка: Getty

Те са достатъчна причина да дадете шанс на лентата, наред с очакваната в подобен филм на Disney визуална красота и зрелище. Но фактът, че филмът може да ви наведе и на доста по-сериозни мисли от тези за прическите и роклите на приказните си героини, също не е за пренебрегване. Ако решите да гледате „Господарка на злото 2“, погледнете отвъд приказката и просто ѝ позволете да ви изненада.

Прочетете още от Георги Петров:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти