Лоялността. Над всичко.

Лоялността. Над всичко.
Снимка: netinfo

Скоро ме научиха на една много готина игра. Пишеш на едно листче пет свои качества и по пет качества на тези, с които играеш. Колкото повече участници, толкова по-добре. И трябва да познаеш, кой е човекът, чиито листче си изтеглил само по качествата, които са написани. Всъщност това е игра, в която виждаш, как се виждаш ти и как те виждат хората около теб. Понякога представата за теб самата няма нищо общо с това, което другите мислят за теб. И най-ценното остават разговорите покрай тази игра. За качествата и за това, колко е важно да имаш поне пет. Все пак толкова трябва да напишеш за да можеш да играеш.

В тази игра няколко пъти срещнах качеството – лоялен. Няма значение, за кого се отнасяше.

Аз не го бях отбелязал. И не се бях замислял.

Но се замислих и си дадох сметка, че май това е най-важното, което човек може да предложи. Не май. Със сигурност.

Това означава да си достатъчно уверена в себе си и знаеш, че човекът, когото си избрала си струва най-много от всички на света. Че е единствен, несравним и фантастичен рицар, когото си имала късмета да срещнеш в живота си. И че не си струва да ти шарят очичките. Защото никой не се кефи на тези, на които им шарят очичките. Може да звучи хиперболизирано, но нима има някой, някъде, когото би срещнала някога и който би бил нещо повече !? И колко време ще бъде нещо повече ? Това е да си лоялна. Означава да си умна и уравновесена в избора си. И да утвърждаваш избора си. И да знаеш, че си умно момиче, щом си направила такъв избор.

Противното би било противно – да се съмняваш в себе си и в собствените си критерии. Тоя ли е ? Ама наистина ли е тоя ? Щото има един в Надежда, на който му е много голям и с него се чувствам по-различно. Ми, заминавай при тоя в Надежда ! Ама на него само едно нещо му е голямо. Знаеш ли.....ти не заслужаваш нищо. Не защото си лошо момиче, а защото си мислиш, че можеш и трябва да имаш всичко. Така се оказва, че все имаш нужда от нещо повече и от нещо по-различно. Това е драмата на тези, които се страхуват да са щастливи с това, което имат.

Обратното на лоялност е предателство. Във военно време убиват предателите, дори и когато са донесли много важна информация. Аргумента – този щом е предал собствената си армия, неговите си хора, какво можем да очакваме ние – враговете от него.....

Да си лоялна означава да си кажеш – с теб съм, споко. И да се наслаждаваш, когато получаваш същото. Защото знаеш, колко е яко – с теб съм, споко.

Да си лоялна, означава да кажеш – Лоялна съм. А не да кажеш – Не съм лоялна, защото.....ако искаш избълвай порой от думи, но с тях не стваш по-лоялна. Не си лоялна и точка. Това е кофти.

Да си лоялна, означава да си някъде, не защото не можеш да бъдеш другаде, за защото ти харесва да бъдеш точно, където си. И с кого си. И си достатъчно мъдра за да знаеш, че животът минава така или иначе. По-добре да минава бавно, осъзнато, запомнящо се и величествено, отколкото с истерията, че точно сега си тук, а не навсякъде другаде.

Да си лоялна означава да изпитваш свобода, каквато и не си сънувала. На лоялните хора им личи, че са лоялни и никой не ги ограничава и не ги трови със съмнения. Никога и за нищо. Нали си спомняш – С теб съм. Споко.

Да си лоялна означава да не изоставаш. Себе си, хората си, корена си.

Лоялността не е само във връзката. Или си лоялен, или не си.

В работата лоялността означава, че си някъде, не защото няма къде другаде да бъдеш, а защото искаш да си там, където си. Знаеш, че си ценен, че си тежиш на мястото и че не пропускаш нищо, когато не си някъде другаде. Напротив – всички другаде изпускат теб, защото можеш да научиш всяко друго качество, да го изкопираш, да припознаеш, като свое, дори и с малко компромиси. Можем да си купим всякакакви специалисти, всякакви възможности. Ако не можем да ги купим с пари, ще ги купим с много пари. Лоялността не можеш да я купиш. Тя е рядка и ценна. Не се наследява, но помага, ако баща ти и дядо ти са били лоялни. Или майка ти и баба ти, естествено. Не се учи. Не се придобива с курс.

Чувал съм, че лоялността била за балъците. И че това било качество, с което се оправдава страха от промяна и търсене на нещо по-добро. Верно ли ? Не виждам нищо балъшко в това да имаш статут на специална.

Лоялността означава да не даваш обяснения за действията си, защото никой не се съмнява в твоята добронамереност, преценка и безкористност и щом си направил нещо е трябвало. Лоялността е липса на съмнения, увереност, че можеш да разчиташ. А когато можеш да разчиташ на някого – това означава, че той е пич на всеки един език на света. Всички обичат пичовете.

Лоялността е никога да не си оставяш сили за после. За друга връзка, за друг работодател, за друг живот. Да правиш всичко и винаги сякаш никога, никога повече няма да го правиш. Че е за последно. И понеже винаги има „после“, когато дойде после пак намираш сили да продължиш и да не си оставяш сили за после. За друга връзка, за друг работодател, за друг живот.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти