Колонката на Ива Екимова: Независимостта умря!

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов

Преди броени дни отбелязахме 109 години от обявяването на независимостта на България.  Провъзгласена на 22 септември 1908 година от цар Фердинанд с Манифест, който той прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново, обявяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година. С акта от 1908 година България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Всички телевизии, които, о, чудо, работеха в този ден, ни засипаха с припомнянето на тези факти, които трябваше да разтуптят сърцата ни и да ни накарат за сто и девети път да се почувстваме независими и горди... докато пътуваме за родното черноморие, гръцкото или турското море. Есенното равноденствие и студеният вятър в столицата не отрезвиха мислите ни, а великопрестолният град остана някак самотен, пуст и недооценен.

Защото независимостта умря! Да живее независимостта! Отчитаме празника като поредното натрупване на почивни дни, превърнали се в атентат в сърцето на корпорациите и индустрията, за които почивни дни няма.

Днес сме повече зависими, от когато и да е било. И тук нямат място геополитическите, икономическите или медийно пробутваните популистки фрази на днешните политици. Днес зависимостта ни е пословична.

Зависими сме от децата и родителите си, от работата си, от хората, с които сме свързани, от приятелите си и от мобилните комуникации. Единствената независимост, която можем да си позволим е тази вътре в нас.

Времето, което отделяме за себе си, за да се посветим на собствените си нужди и желания, да се погледнем честно в гледалото и да си кажем истината затова, което сме постигнали грешките, добрините или насладата от живота. Толкоз! 20 минути на ден независимост е напълно достатъчна, за да си дадем сметка кои сме и накъде сме тръгнали.

Историята не помним, тя се учи проформа в училище, родителите не уважават учителите, учителите не уважават децата, силните са на дневен ред, а агресията в училищния двор расте. И това ни поставя в нова форма на зависимост. Да се опълчим ли на тези, които ни пречат, нагрубяват, унижават или да сведем главица, на принципа на петвековното прегърбване? Или независимо да се изправим и да защитим приятеля, съученика, учителя в цялото това нелепо битие, което сме допуснали да ни направи зависими от агресията, простоитята, пошлостта и омразата.

Независими ставаме само тогава, когато се радваме на чуждия успех и това ни дава вдъхновение и сили да постигнем невъзможното в рамките на собственото си микро общество.

Само ако правим най-доброто, на което сме  способни, там, където сме, ще постигнем някаква наченка на независимост.

Във всички останали случаи сме независими, защото от нас нищо не зависи!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти