Когато гръм удари или как житейски бури разчистват живота ни

жена
Снимка: Istock

Много е хубаво да имаме план за живота, а още по-добре е, когато нещата вървят по този план. Забавата обаче настава, когато събитията дерайлират от старателно положените релси и заминат на майната си, а ние в ужаса на турболенцията от неочаквани проблеми и ситуации, се усещаме, че не сме си затегнали предпазните колани и крещим “А СЕГА НАКЪДЕ?!”

Всички сме попадали в подобни житейски водовъртежи, когато сякаш всичко е решило да се обърка и колкото да се опитваме, не можем да спасим положението.

Какво правим в такива ситуации?

Разбира се, първо се паникьосваме, после ядосваме, веднага след това настъпват обвиненията към другите, към себе си и целия свят, а за капак връхлита отчаянието, понякога дори депресия.

Рано или късно буреносните облаци се разсейват и слънцето на живота ни отново изпича ярко и силно, за да ни помогне да видим пораженията в тяхната цялост. Иначе казано – да си направим сметка колко и какво сме загубили, дали и как можем да го възстановим и как да продължим от тук насетне.

За мен обаче най-важният въпрос в подобна ситуация е заслужава ли си? Има ли смисъл да инвестираме време и усилия в събиране и залепяне на счупените парчета или ще е по-умно да изметем всичко в боклука и да започнем нещо от самото начало?

Наскоро успях да тествам собствените си думи, когато след уж старателно планиране на смяна на работата и сигурен успех с новата, всичко се сгромоляса и аз се оказах в положение на безработна. Минах през гореспоменатите стадии, като последния – на тъга, отчаяние и депресия, ме подържа дълго време, че да си се наплача на спокойствие, когато започнах да усещам настойчивите лъчи на позитивизма.

жена
Снимка: Istock

Започнах да се замислям за положителните страни на ситуацията, които в един момент се оказаха доста – най-сетне имах нужното време да свърша толкова неща по дома ми, които все отлагах, най-сетне успях да обърна внимание на себе си и тялото си (горкото, бе доста пренебрегвано в последните месеци), отделно имах лукса спокойно да се погрижа за повалената ми от вирус дъщеря, без да мисля за болнични, наваксване с работата и подобни (всяка работеща майка ще ме разбере).

Най-важното от всичко обаче беше, че изведнъж се отвори място в живота ми да дойде нещо различно! Сега вече можех да се замисля какво наистина искам да правя и какви са стъпките. В живота ми рязко се беше освободило място да дойде нещо по-добро, стига аз без предубеждения и излишни притеснения да отворя вратите си за него.

Полека-лека нещата започнаха да се изясняват и нареждат, а за да съм по-коректна, нека кажа, че аз започнах да ги “случвам”, защото почти нищо добро не може да стане, ако сам не се подготвиш за него и не работиш в посока да го получиш.

жена
Снимка: Istock

Важното е обаче без паника и драма да си прегрупираш силите, да промениш стратегията и да тръгнеш смело с нов план напред. Защото план за действие е винаги нужен, така се предпазваш от хаос, но пък не трябва и да се вманиачаваш по него, а да си гъвкав за бързи промени, когато се налага.

Да преживееш житейска буря понякога е хубаво. Не винаги го осъзнаваш в началото и по-скоро смаяно се питаш с какво заслужи подобно нещо, но пък след това позитивите започват да се разкриват, нужно е само да се постараеш да ги видиш и приемеш.

В крайна сметка нищо не е толкова страшно, докато сме живи и здрави, и не се отказваме да работим за собствения ни хепи енд :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти