Как лъже първото впечатление…

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Вчера синът ми ме попита какво е интуиция. Отговорих – „предчувствие“.

„Например да имаш усещането, че точно теб ще изпитат днес в училище. Или когато аз отивам да водя час по йога, да си мисля, че ще има много хора в залата или обратното. Че ще се получи хубава практика. Че текстът, който пиша, ще се хареса и чете много или не. Че песента ми ще се слуша. Че някой е добър човек и може да ти бъде приятел. Всичко, което си помислиш и представиш, преди да се е случило“.

После погледнах в Уикипедия и прочетох, че: „Терминът интуиция се използва за описание на „мисли и предпочитания, които идват наум бързо и без много разсъждения“. 

Думата идвала от латинската intueri, която приблизително се превежда като „да се вгледа вътре“ или „да разсъждава“. Някой й казват 6-то чувство или дори 3-то око.

Винаги съм си мислела, че моята интуиция е добре развита. И сигурно е така в повечето случаи. Тя е заложена в дясното полукълбо на мозъка, което е свързано с интуитивните процеси, естетическите способности, въображение, мечти, креативността и творческото развитие, които са ми по-близки. За сметка на това си признавам, че пресметливостта и логиката често ми куца, което е присъщо за лявата половина.

Интуицията не ме подлъга и когато започнах да преподавам йога, но често ме лъже за първоначалното ми впечатление към даден човек. Някой път се оказва, че най-навъсеният присъстващ в залата, за който по време на часа ми ми минава през ума, че не му харесва практиката, че не съм неговият учител и прочие, идва специално след това, усмихва се и ми благодари.

Така се случи и с една жена, която бях виждала няколко пъти  в часовете ми. Купи си карта, но все си мислех че не съм нейният човек.

Точно тя не дойде и на рождения ми ден, когато празнувахме с групата ми. Не дойде и на следващия ми час, и си казах - ето, интуицията не ме е подвела. Ще взема да върна парите на жената, ако се появи, за да не се мъчим взаимно.

Но какво беше учудването ми, когато същата тази жена ме чакаше само седмица по-късно след часа ми, за да ми каже, че е имала лична причина да не идва, да ми благодари и поднесе най-невероятния букет през живота ми – ръчно направен от нея.

Снимка: Личен архив

Невероятно красиви във всеки един детайл цветя от японска глина, изработени листенце по листенце, украсени и с други естествени материали и растения, събирани и правени ден след ден специално с мисъл за мен. 

И понеже развитието на лявото ми полукълбо, което отговаря за правилата, практичността, реализма и логиката най-вече ми куца, така и няма да мога да си обясня защо първото ми впечатление, та дори и следващите за жената ме подведоха.

И си казвам, че оттук нататък ще накарам интуицията ми да ми подсказва само хубави неща.

И ако ме подведе пак някой път, то сигурно ще си има причина за това.

Просто трябва да разбера, че тя невинаги е в мен, и невинаги е в човека отсреща...

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти