Как да надникнем в себе си с помощта на нашите чувства

чувства
Снимка: iStock

Мая Николова

Какво е животът ни – низ от избори. Какво е изборът – вземане на решение. Какво е вземането на решение – осъзнаване на факта, че даденото действие е най– правилното за нас.

Дотук добре! Но осъзнаваме ли, че всяко действие носи след себе си последици и със сигурност други избори… Следователно всичко се свежда до поемането на отговорност за всяко взето решение и до мъдростта да живеем с последствията от него. Дотук отново е добре, но тези истини са валидни, когато в ход са анализът и синтезът, трезвият размисъл, студената логика. Но когато става въпрос за чувства?! За любов и още по-сериозно - за влюбване, тогава какво?

чувства
Снимка: iStock

Хормоните бушуват, той/тя е неотразим/-а във вашите очи. Слепи сте, глухи сте или още по-лошо – всичко у другия изглежда красиво, вълнуващо, интересно. Липсва преценка, или тя е окъпана в розово със златничко по края. И дотук е добре, защото без всичко това и нас нямаше да ни има на Земята. Може би дори ще имате късметът след първоначалното влюбване да поотрезнеете, да охладите ентусиазма и лека-полека да започнете да включвате и ума към сърцето си, което означава, че има шанс да се появи и обичта:

„Вече те виждам и даже те чувам, но дали винаги това, което ми говориш, е онова, с което съм съгласна, разбирам, приемам, харесвам? И дали това, което казваш, е точно това, което мислиш?! И искам ли да разбера? И ако искам, как да го направя без да проявя недоверие и може би да засегна чувствата ти? И дали докато търся тези отговори няма да загубя онова тръпчиво, живо усещане в тялото си, което за мен е любов? А дали е любов или е отделяне на ендорфин, адреналин и всичко друго, което завършва на „ин”?”

Да, сложничко е… Май нито е само да го мислиш, нито е само да го чувстваш. Как тогава да се ориентираме в изборите си, в усещанията, които ни владеят? Ами може би разковничето се крие в развиването на емоционално умение, което се намира точно по средата между чувства и мисли и се нарича „чувствознание”.

Това е усещането, което изпитваме, когато нашите чувства ни дават информация, когато те се превръщат в наша карта и пораждат мисли, които пък от своя страна ни показват дали това чувство към някой или нещо е добро за нас. Така разбираме кой или какво как и кога е предизвикал чувството и дали трябва да му се поддадем или да го видоизменим. Дали обектът на вашето влюбване е достоен за обект на вашата обич, което пък естествено би го направил подходящ за ваш спътник в живота, е дилема, която чувствознанието може да ви разкрие. И което е още по-важно - то би ви разкрило и вашата собствена, по-дълбока същност, защото как ще опознаем добре някого, ако не познаваме себе си?

Но как да развием чувствознание? Нужни са само няколко лесни стъпки, които ще ви позволят да надникнете в себе си.

Вижте кои са те в галерията по-долу!

Как да развием чувствознание

Ето че вече умеете да извличате знание от вашите чувства, т.е., вече чувствознаете! Оттук нататък всеки избор, основан на водещо чувство и мъдростта, извлечена от него, ще бъде гарантирано градивен и ползотворен за вас като личности. И със сигурност ще насочва избора ви на всичко, което е важно за вас.

Успех!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти