Ива Дойчинова: Да прецакаш туристите по български

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Много ми е лесно в момента да направя връзката между Брекзит – английското излизане от общността, за да се усетиш велик поединично,  с философията на българския предприемач, заграждащ пътя към морето, за да прецака съседа.

Летуваме в прекрасен хотел, който осигурява на туристите си красив плаж с бели канари, ярко и чисто море, уредени шезлонги и чадъри, барче като от приказките, усмихнат персонал, който чисти водораслите от плажа всяка сутрин.

Достигането до плажа обаче, минава през частен имот, уреден като къмпинг с обширния – по български – платен паркинг отпред. Струва 5 лв., всички от хотела сме предупредени затова. Точно до този паркинг обаче има друг, свободен. Ако използваш него обаче, не ти е разрешено да минеш пеша през къмпинга, а вече обикаляш през общинския път, доста далеч, доста прашно и доста тежичко.

Щях да разбера заграждението на този къмпинг, ако наистина защитава спокойствието на обитателите си и, щом е частен имот, прехвърля туристите по общинските пътеки. Да, ама не, както казваше легендарният Петко Бочаров. Там колите са добре дошли с целия съпровод от прах и газове, но 5-те лева за паркинг са мечтата на собственика и това пълни касичката му.

Пешеходците са вредители, защото не плащат за преминаването през паркинга, а и са нечии чужди клиенти.  И така собственикът на къмпинг + паркинг осребрява локацията до плажа, спъвайки отиването до него по единствения начин, който е измислил – да таксува колите, защото не може да таксува хората.

Ако погледнем на тази ситуация малко отгоре и обобщено, картинката би изглеждала така: ние искаме туристи на Черноморието – наши и чужди.

Би трябвало да им предоставяме най-добрите условия да се радват на нашето море, на нашите условия и обслужване. Има ли значение точно кой къде е отседнал, щом целта е обща?

Достъпът до морето би трябвало да е максимално лесен и удобен, красив и чист. Мъките на туристите няма да завърнат никой тук. А мечтата на т. нар. предприемач да има паркинг пред морето е като да имаш врата в полето. Заобикаляш я, но някой в тази ситуация е прекалено тъп – този със заграждението.

Приятелю, направи така, че да минем през твоето място и да го харесаме. Да харесаме теб и да почувстваме, че ти харесваш нас. Ще те препоръчаме, ще дойдем, ще останем.

Оградите пред водата ще те направят цар на собственото ти късогледство и завист. И ако сакаш Вуте да е зле, никой няма да е добре.

Exit-ът към морския бряг не е през бариери, ограждения и мъж с черни очила, който ти казва: „Не ми гОвори глупости, така са ми наредили“.  Защото пак ще отидем извън България, независимо от атентатите и бежанците. Гостоприемство беше думата за добро прекарване, нали? А не прецакването на съседа или туриста от другия хотел.

Толкова ли не разбрахме, че си добре, когато и другите са добре?

Минахме днес през къмпинга пеша и оставихме колата на свободния паркинг. Чувствахме се свободни хора, които не искат да бъдат изнудвани. Не сме за 5 лева. За принципа сме. Обвиниха ме, че се заяждам, че се държа като на работа, т.е. като журналист.

Не, държа се като човек и не искам да се обяснявам.

Аз съм на морето, до водата и ако някой иска да се разправя с мен – да заповяда. Знае къде да ме намери.

Още от Ива Дойчинова:

Лесно ли е да си емигрант наистина?

Като ми пееш, Поли, кой ли ми те слуша?

Самотни заедно

Не си дебела, красива си

Защо на брака му е спукана работата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти