Хейт

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Преди десетина дни бяха годишните музикални награди на БГ Радио. Това е най-голямото музикално събитие в страната за годината.

Казвам го не само като визия, но и като непренебрежимо кански труд и усилия, които се влагат от пренебрежимо малко хора.

Разбира се, че съм убеден в това, че усилията не се броят, а само резултатите. Затова обръщам внимание и на тях.

Шумна, бляскава церемония, посетена от 20 000 хиляди души, емоционална и почетена от цвета на българската музика и излъчена по Нова Телевизия с прекрасен рейтинг.

И на следващия ден започвам да чета коментари.

Повечето са супер. Но и брутално тъпи между тях. Естествено подминаваш. Подминаваш, подминаваш, ама накрая спираш с мръсна газ до поднасяне и се обръщаш за малко.

Понякога нещо пробива дебелокожието ти. Виждаш хейта. Съвсем конкретно – наградите били много странни. Тоя спечелил, а не другият, петият, а не третият. Така. Като някой иска някой да спечели – да гласува. Побеснявам, когато някой тъпак си седи “дома” и не прави нищо, ама е все недоволен от резултата, който се получава без негово участие.

Другото. Пеели били на плейбек. Ох, майко, майко... Ще цитирам Мик Джагър след концерта им на стадион “Лужники” в Москва – “Който иска студийно качество – да си купи албума ни. Който иска емоцията и настръхването от концерта – да гледа на живо!”

Пак влязох в детайли, ама аз с желанието да онагледя.

Трудно можеш да опишеш хейта. Обикновено казваш – абе, мани ги тия и отминаваш. Така правехме едно време с лудите. Казваха ни – абе, мани го тоя е луд. Ама това, че си луд не те оправдава и не ти дава право да тормозиш другите с лудостта си, нали така ?!

Мен са ме учили, когато няма какво да кажа – да не казвам нищо. А когато самоцелно дрънкам глупости, обяснявайки как имам право на лично мнение – да си ударя два шамара и да си седна на столчето в ъгъла.

За чий ти е да ни натрапваш хейта си? Е, това ми обясни? Нямаш ли друга работа ? Честно ? Нямаш ли нещо по-интересно, с което да ни запознаеш, свързано с теб ? Работа, интересно хоби ? Нещо, което да остане след теб и нещо, което да обърне вниманието към теб ?

Силно вярвам, че човек е създаден, за да създава, а не да руши. Дори и с думи. Разбира се, че правата на изразяване са по-свещени от нас, но понякога човек трябва да осъзнава, какво говори и дали само не хаби думите.

Това мнение съвсем не е свързано с наше събитие, или с нещо конкретно. Просто се възмущавам от неистовото желание някой да каже нещо, сякаш му е за последно. Мен са ме учили никога да не пропускам да похваля нещо или някого и рядко шумно да негодувам, особено, ако негодуванието ми е прост, претенциозен и нерационален хейт, който не води до никъде.

Ок, това съм аз. Ценностите ми нито са универсални, нито са безалтернативни.

Но помисли...

Не е ли по-важно, вместо да хабиш себе си и думите в това да “храниш” някого, да оставиш следа, когато наистина кажеш нещо, което да остане, което си струва?

Или ако хейтът, искам да кажа, твоето лично мнение, продължава да е по-силно от теб, много помага, ако си намериш мъж. Знаеш ли как помага!? Направо ще се учудиш от ефекта. Даже ти го препоръчвам като лекарство за всичко в живота ти. Даже и срещу хейт. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти