Есенните плодове, които ще ни държат далеч от вирусите

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Сезонните плодове са най-добрият „доставчик“ на витамини, минерали, ензими, фибри. Защото са пресни, знае се, че когато престояват, дори и правилно съхранени губят ценния си състав. Затова използвайте изобилието, за да посрещнете заедно с децата си вирусите и настинките през зимата със здрав организъм. 

Ябълки - Ябълката е един от най-ценните плодове. В България се отглеждат над 300 сорта, всички с отлични качества. Тя съдържа според вида си от 5 до 15% захари и от 0,14 до 1,3% плодови киселини, пектин, витамини А, В, С. Ябълката е универсален плод и се използва при различни заболявания – анемия, високо кръвно налягане, храносмилателни разстройства, камъни в бъбреците, чернодробни заболявания.

Ябълковият пектин е най-доброто природно средство за намаляване на холестерола. Плодът е  особено ценен  при заболявания на храносмилателната система, тъй като съдържа едновременно  пектин и целулоза. В суров вид усилва перисталтиката на червата и помага при запек. Когато ябълката е печена е идеално средство против разстройство.

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Ябълките са най-полезни, когато се консумират сурови и с кората. Но тъй като последната често се обработва с химикали за трайност, тънкото обелване е по-разумно. Ако детето не обича плода, може да му се предложи ябълков сок. Той трябва да се приема веднага след приготвянето, защото бързо потъмнява на въздуха и витамините се разрушават. 

Круши -  плод с много предимства, които не всички познават. В медицината се препоръчва най-вече на хора със запек, но тя съдържа много  ценни вещества: 6-15% захари, 0,2% лимонена киселина, витамини В и С, пектин, калий, фосфор, магнезий, желязо. Калият е важен елемент за сърцето, намалява отоците. Фосфорът подобрява състоянието на костите и зъбите. Магнезият премахва напрежението и умората и стимулира мозъчната дейност. Желязото не е в голямо количество, както в месото и яйцата, но е много полезно за подрастващия организъм.

Витамините от група В оказват влияние на нервната система и имат противоанемично действие. Пектина стимулира дейността на червата и предотвратява склерозата на кръвоносните съдове. Малките деца,които не могат още да дъвчат приемат крушата пасирана или настъргана на ситно ренде.

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Грозде - съдържа уникална комбинация от витамини, минерали и други вещества, които го правят изключително полезно за здравето. То е един от най-мощните антиоксиданти. Съдържа доста захари - 10-30%, органични киселини, минерали, азотни вещества, витамини от група В и редкия елемент бор, влияещ на хормоналното равновесие.

Тъмните сортове грозде съдържат съединения, които унищожават вируса на херпеса. В тях и във виното се съдържа и ресвератрол – вещество с противораково действие, което намалява и възпалителните процеси. То подобрява кръвообръщението и подобрява сърдечната дейност.

Сладките сортове са подходящи при болести на храносмилателната система, черния дроб и бъбреците, но не са подходящи за диабетици поради високото си съдържание на захари. 

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Дюли - по състав се доближава до ябълките и крушите, но поради стипчивия си вкус в сурово състояние не се харесва на всеки, особено на децата. Приготвена по подходящ начин обаче има редица лечебни свойства. Печената дюля е ефикасна при храносмилателни разстройства. Варената дюля много добре повлиява кашлицата, като спомага за по-лесното отделяне на секретите. Вари се средната част със семките и се подслажда с мед или захар.

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Орехи -  орехът е отлично лекарство от “есенната аптека”. Съдържа от 45 до 75% мазнини, целулоза, витамини А, С, Д, Е, селен, коензим Q, които го причисляват към групата на силните антиоксиданти. Мазнините в ореха са в голямо количество, но са ненаситени и действат антисклеротично като понижават “лошия” холестерол.

Орехите влияят на мозъчните процеси и стимулират интелектуалното развитие, което ги прави особено подходящи за подрастващите. На малките деца до 3 години не се дават цели орехови ядки, защото могат да се задавят.  

плодове храна грозде ябълка дюля дюли орехи круша
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти