Ема Стоун, „Фаворитката“ на едно филмово поколение

ема стоун
Снимка: Getty/Gulliver

Тази година наградите „Оскар“ ще се раздадат на 24 февруари, но големите печеливши, що се отнася до номинации, са ни вече ясни. „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос води своеобразното класиране, наравно с „Рома“ на Алфонсо Куарон, с общо цели 10 номинации.

Лентата е по кината у нас от вече четири дни и изглежда като задължителна за всеки ценител на седмото изкуство.
Филмът разказва истинската история на две придворни дами в люта борба за привързаността на една кралица. Посланията му са подчертано човешки, но на журналист, който пише по няколко статии за кино всяка седмица, може и да му се стори като чудесна метафора за самата филмова индустрия.

Едната придворна дама е масовата аудитория, финансовите статистики, box office постъпленията и популярността като цяло. Другата придворна дама е критиката, експертите, медиите, академиците, които раздават награди, и престижа, който идва с тях. Кралицата е всеки актьор и актриса, винаги изправени пред своя избор.

ема стоун
Снимка: Fox Searchlight Pictures

Първата придворна дама осигурява финансова сигурност, лукс и място в модерната популярна култура. Втората изкушава с позиция в историята на седмото изкуство, статуетки по витрините у дома и по-широк избор на професионални начинания. А изборът на редица изпълнители често ги отвежда до ненужни крайности.

В света има актьори като Самюел Джаксън и Никълъс Кейдж, които просто се появяват във всеки филм, за който получат необходимата финансова оферта, дори и повечето от тези проекти да не отговарят на доказаните им таланти. Техният антипод е професионалист като Даниел Дей-Луис, непоносим сноб, когото масовата аудитория не познава, но има три награди „Оскар“ за главна мъжка роля и аристократично чака по 5-6 години между всяка своя роля за оферти единствено от реномирани режисьори като Стивън Спилбърг или Пол Томас Андерсън.

Рядко се намират кралици в актьорската професия, достатъчно мъдри, за да не избират фаворитки. Но най-голямата звезда във филма „Фаворитката“, Ема Стоун, е именно такава. Лентата определено се цели в престижа и спечелването на награди за сметка на масовото разпространение и широката популярност. Но можете да бъдете сигурни, че поне половината от скромните ѝ регистрирани приходи се дължат на факта, че в актьорския състав фигурира именно името на Ема Стоун.

ема стоун
Снимка: Fox Searchlight Pictures

Актрисата е едва на 30 години и ще навърши 31 през ноември тази година. Но на тази възраст тя вече е била определяна като най-талантливата изпълнителка на своето поколение от редица специализирани медии, била е номинирана три пъти за „Оскар“ и е печелила наградата веднъж.

И въпреки натрупания престиж и критическото одобрение, все още не си е въобразила, че височайшата ѝ персона е над това да играе във филми със супергерои или зомбита.

Именно заради последните, Стоун е популярна фигура и в Интернет, а не само в академичните кръгове. Затова е достатъчно голяма звезда, за да обърне вниманието на широката публика към по-слабо разпространен, не дотам атрактивен филм като „Фаворитката“. Затова и изпъква в киноафиша над колежките си във „Фаворитката“ Оливия Колман и Рейчъл Вайс, които са не по-лоши актриси от нея, но просто са подбирали ролите си дотук на различен принцип.

За 11 години активна актьорска кариера Стоун е натрупала филмография, в която човек може да различи усшени хоръри, екшъни, гангстерски филми, комиксови адаптации, комедии, драми, анимации и най-добрият мюзикъл в киното за последните няколко десетилетия. Няма жанр, който да ѝ е недостъпен, нито героиня, което да не може да изиграе.

Най-популярното ѝ амплоа е това на усмихнато, делнично момиче, което всеки може да заговори, каквото Стоун играе в редица комедии, включително в два от последните проекти на вездесъщия Уди Алън. Но диапазонът ѝ далеч не се изчерпва с това. Във филми като „Гангстерски отряд“ тя изиграва безупречно сексапилна фатална жена, в „Зомбиленд“ е в амплоато на практична и безпардонна убийца на зомбита, а в „Бърдмен“ е в ролята на гневна, разбунтувана дъщеря.

ема стоун
Снимка: Getty/Gulliver

До момента безспорно най-паметното йпревъплъщение е в „Ла Ла Ленд“, големият хит на Деймиън Шазел от 2016 година. Лентата грабна рекордните 7 награди „Златен глобус“ и осигури на Стоун „Оскар“ за главна женска роля след неуспешна номинация за поддържащо изпълнение в горепосочения „Бърдмен‘. Трудно могат да се намерят думи за ангелското й представяне, но за сметка на това има YouTube.

Филмите, които спечелиха "Златен глобус", но не стигнаха до "Оскар"

Проектът маркира и кулминацията на екранното сътрудничество на Ема с Кари Грант на нейното време, Райън Гослинг, с когото имат три съвместни проекта дотук. Колкото и невероятно да звучи на някои, двамата не са обвързани в реалността с нищо повече от професионално уважение и дълбоко приятелство.

В очакване на Райън Гослинг

Двете части на „Невероятният Спайдър-Мен“ дотук маркират единствените срещи на Стоун с изключително популярния супергеройски жанр, но надали ще срещнете фен на Marvel или DC Comics, който да не иска да види актрисата като някоя от любимите си героини. Мога да потвърдя лично, бидейки един от въпросните фенове, че актрисата би могла да направи страхотна нова интерпретация на Жената Котка в някои от предстоящите филми за Батман на режисьора Мат Рийвс.

В момента Ема отново е на снимачната площадка с Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг и Абигейл Бреслин, с които снима продължението на вече споменатия „Зомбиленд“ точно 10 години след излизането на култовия хит. Лентата ще излезе през октомври и феновете са в очакване да видят дали ще успее отново да събере чаровните жанрови характерстики на пародия, екшън, хорър и романтична комедия.

ема стоун
Снимка: Getty/Gulliver

Не е ясно дали Стоун ще спечели „Оскар“ за ролята си във „Фаворитката“, а аз самият няма да ви издам дали печели борбата за приятелството на кралица Ана във филма, тъй като се надявам, че някой ден ще го гледате. Но встрани от измислените дворцови интриги и съвсем реалните претенции за статуетки от фалшиво злато, на 30 години Ема Стоун е истинската фаворитка на едно цяло филмово поколение и заслужава напълно както любовта, така и уважението му.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти