Една заблуда

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Ние робуваме на изградените си представи.

Дали това е робство? Просто така си живеем, по дяволите. Я не ни закачайте! – така бих викнал на всичките там хитри психолози и философи, които казват, че робуваме.

Аз примерно изпитвам подозрително отношение към хора със странно поведение.

Гледай ти. Ще каже някой. Та ти си психиатър, или поне – бивш психиатър. Ами, ако ти изпитваш подозрително безпокойство от странни хора – то какво остава за другите?

А светът е пълен със странници.

Странник е странна дума. Стрейнджър. Коренът и в индоевропейските езици явно е един и същ. Едновременно означава и необикновен, различен, причудлив човек, както и странстващ, скитащ човек.

Да, аз имам същите предразсъдъци като всички хора – психиатри и непсихиатри. Човек е другото име на Предразсъдък. Видим ли някой, който не си облича напълно палтото, а само пъха ръка в единия ръкав и оставя останалата част наметната на гърба си; някой, който ходи с обувки, с поне три номера по-големи от краката му; който има дълга до гърдите чиста и сламеноруса брада…Изпитваме силна подозрителност. Такъв човек може да ни…

М-м-м какво може да ни?

Да разруши Спокойствието ни, да ни Обърка, да ни Уплаши. И да съсипе подредбата на Благоприличния ни Свят! – изпищяваме ние.

Той светът е объркан достатъчно! – викваме ние – не ни трябват още и още странни хора, за да го дообъркват.

Дори и аз виквам така - без да искам, съвсем импулсивно. Въпреки, че съм се учил да приемам странностите на хората с мъдра благост. Докато бях психиатър.

Хахаха. Глупости. Никой, никога и никъде не учи психиатрите на мъдра благост и блага прегръдка за другите. Психиатрите са чиновници на души - в най-масовия случай.

Или самотни мислители – в някои редки случаи. 

Времето ни е такова: учим се да смятаме, а не да живеем. Учим се да разпознаваме цветни картинки, а не да разпознаваме хората.

Та така. Страхливо момче съм аз. Въпреки, че съм наперен, страх ме е някой странник да не нахлуе в живота ми и да не ме Обезпокои. Единственото ми оправдание е, че и другите са такива. А това - както винаги съм казвал – е жалко оправдание.

И ето. Водя курс по творческо писане. Там – освен десетките мили момичета, идва и едно момче. Странник от тия… Всъщност, аз без да искам описах точно него по-горе. Ходи си ей така. Като Божи сладък човек – със смъкнато на едното рамо шушляково яке. С нахлузен един ръкав – другия – виси някъде наоколо. С брада дълга до гърдите. Хубав и млад като Андрей Рубльов. Руски светец от Новгород някакъв, но пристигнал с шейна от брезови кори в България. Съдейки по насмешливо-подозрителните погледи на всички – лудо момче.

И аз – защото съм наперен, защото обичам да се фукам, че съм бил психиатър (защото това е странно и звучи достолепно) – та аз се опитвам да се държа по-отпуснато и безгрижно с това момче. Пък и го харесвам. Изглежда много умен. Но говори прекалено много и понякога доста дразни с безкрайните си философии. Другите. А може би и мен. Но аз си налагам да съм великотърпелив. Може би от суета – но така си налагам.

И така - аз - нали трябва да покажа колко съм опитен и печен – показвам радушна невъзмутимост. А всъщност ме е страх. И аз съм съвсем като другите плах и подозрителен към него. Да не вземе да му щракне нещо в русата глава и да направи някоя беля?!

Та мен даже и повече ме е страх! Защото за разлика от другите хора – непсихиатрите, аз имам доста плашещи спомени от психиатрията. В паметта ми бързо изплуват какви ли не страшни случаи с мои пациенти и фантазията ми е способна да роди какви ли не плашила.

Ние… аз по точно, се боим от нарушаване на реда. На монотонния ред. Дори и от изключителни и хубави неща. Така си мисля понякога…

И ето – аз позьорски се правя, че общувам освободено и леко с това странно момче, с този Странник. Той нищо нередно не прави. Бърбори малко повече. Ходи странно. Аз уж се държа с него ведро и непринудено… Но всъщност се чудя как да го държа на дистанция… нащрек съм. Глупаво ли е това? Може би – просто човешко…

И ето – вчера едно друго момче, моят приятел Гелето – също курсист в моя курс по творческо писане, на срещата на курса ни каза:

– А вие всъщност знаете ли, че Румен Л. е виртуоз пианист? И че е лауреат на Незнам-си-какви- страхотни-награди?

Аз и другите курсисти похъмкахме малко.

Странникът винаги ще те изненада с нещо. Но аз изведнъж усетих, че чувството ми към това момче се променя. Боязливостта ми някак започна да се разтапя. По време на курса той пак взе думата и поговори по странния си и многословен начин. Повече от половин час. Всички се смееха. Но вече – знаейки за пианото – се смееха с други гласове. Изкуството променя нещата. Той ставаше някак Свещен Странник.

А след това аз се прибрах и отворих родния Фейсбук. Влязох. Бащиният Фейсбук, хаха. И там някой беше качил клип на изпълнението на пиано на Румен Л. В някакво риалити за таланти. И аз го гледах.

И след това поседях. Напълно разстроен от възторг. Все едно клатех пръст на себе си. И доволно и назидателно. Какво си ги мислиш ти за хората? – мъмрех сам себе си - Какви подозрения изпитваш ти към тях? Гледаш странните им влачещи се якета… Гледаш дългите им един фут конопени бради… и ги следиш вкиснато и подозрително; следиш ги с надзирателски поглед - като еснаф със сто жълтици в скрина. И не подозираш, че те са гениални, тия Странници, тия щъкащи по света сладки Божи хора!

На ти сега! – казвах си благо и назидателно – на ти! Да знаеш друг път, че именно тия, шантавите и странните и необичайните и волно скитащите по света с двойно по-големите си обувки – те ще те подхвърлят чак до Космоса от възторг. С тайната си, луда гениалност. Да да.

Пък ти пак си бъди подозрителен и плах, глупчо.

Така си казах аз и се засмях от доволство. Да, да. Гениално момче. Върна ми възторга от света. За известно време.

Човек робува на своите закостенели, изградени отдавна представи.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти