Дженифър Лоурънс – как златното момиче на Холивуд стана жена?

Дженифър Лоурънс
Снимка: Getty/Gulliver

В Холивуд всичко се мери в цифри, нали така? Ако си суперзвезда, филмите ти регистрират постъпления от порядъка на милиарди долари; ако пък си просто страхотен актьор с по-специфичен подбор на проектите си, за всяка своя роля получаваш десетки номинации от многото различни инстанции, които раздават позлатени статуетки.

В такъв случай нека предоставя на вашето внимание някои числа. 5,6 милиарда долара – толкова са спечелили дотук филмите на Дженифър Лоурънс по целия свят. Четири – толкова са номинациите ѝ за „Оскар“. Две – толкова са комерсиалните блокбъстър поредици, на които тя е била или все още е лице. 27 – на толкова години е Дженифър Лоурънс в момента.

На 14-годишна възраст Лоурънс е забелязана от скаут за таланти на улицата на Ню Йорк, докато е в големия град на почивка със семейството си. Той урежда младата Дженифър да прочете пред различни агенти части от филмови сценарии. Реакцията им е мигновена – всички те заявяват, че Лоурънс е най-впечатляващата актриса, която са виждали, за крехката ѝ възраст.

Майката на Дженифър не е във възторг от новооткрития талант на дъщеря си – тя настоява Лоурънс да стане модел и дори я убеждава, че агентите на въпросното четене са я излъгали. Въпреки това бъдещата носителка на „Оскар“ остава уверена в способностите си и категорично продължава да преследва актьорска кариера, вярвайки, че професията пасва на вродените ѝ способности.

Оттам насетне всичко, както казват, е история – но е една твърде впечатляваща история, за да не я разкажа поне накратко. Първите роли на Лоурънс датират от 2006 година, когато се появява в сериали като „Монк“ и „Медиум“. Представянията ѝ бързо правят добро впечатление на правилните хора и през 2010 година, на 20-годишна възраст, тя получава първата си номинация за „Оскар“ за главна женска роля за представянето си в драмата „Зимен дар“.

Дженифър Лоурънс
Снимка: Getty/Gulliver

Носителят на „Пулицър“ Роджър Ибърт описва Лоурънс като непоклатим извор на надежда и кураж в иначе смазващо песимистичната атмосфера на сюжетното действие, което се гради около дъщеря в търсене на своя баща в малко градче в американския щат Мисури. Натали Портман печели „Оскар“ за главна женска роля въпросната година за представянето си в „Черен лебед“, но Лоурънс е тази, която излиза от сезона на кинонаградите тогава като истинска изгряваща звезда.

Поставям акцент върху представянето на актрисата в „Зимен дар“, тъй като то вероятно е най-впечатляващото в кариерата ѝ дотук, а е най-малко популярно, тъй като през 2010 година Лоурънс е далеч от нивото на известност, на което се радва сега. Награденото ѝ с „Оскар“ за главна женска роля представяне в „Наръчник на оптимиста“ и номинираните ѝ роли в „Джой“ и „Американска схема“ са също толкова заслужаващи похвала, но са далеч по-гледани.

Дженифър Лоурънс
Снимка: Getty/Gulliver

Но Лоурънс не се ограничава с критически успехи – между 2012 и 2015 година тя поставя летвата, по която всички в експлодиращия ‘young adult’ жанр се равняват, с ролята си на Катнис Евърдийн в поредицата „Игрите на глада“. Майсторски написаната роля дава възможност на Лоурънс да изиграе противоречива героиня, която трябва да надмогне личните си колебания и скромния си произход, за да се превърне в символ на силата и свободата на своя народ.

Четирите филма успяват да поставят точната доза фокус върху личния живот на Катнис и върху нейната роля в политическия живот на света на действието, която постепенно нараства до смазващи пропорции. В амплоато Лоурънс умело навигира между екшъна, емоциите и различните ситуации, без да изпада в крайности и без да затъва до ниските нива на актьорските представяния в други попълнения в жанра като „Здрач“.

Снимка: netinfo

Поредиците „Дивергенти“ и „Лабиринтът“ се опитват да копират печелившата формула на „Игрите на глада“, комбинирайки антиутопични светове с политически диктатури и млади герои, но не успяват да се доближат и до половината от комерсиалния или критическия успех на оригинала. И в тях, също като в „Игрите на глада“ поддържащите изпълнители са от висока класа – сред тях личат имена като Патриша Кларксън, Ашли Джъд и дори Кейт Уинслет – но им липсва магическата съставка, а именно млада актриса от калибъра на Дженифър Лоурънс в главната роля.

Лоурънс е известна и с ролята си на видоизменящата се Мистик в критически акламираната, комерсиално успешна и продължаваща вече почти 20 години поредица „Х-Мен“, от която е участвала във вече три филма и през 2018 година ще се появи и в четвърти. За никого не е тайна, че важността на не дотам популярната героиня в действието на трите филма е увеличена от сценаристите именно защото се играе от носителка на „Оскар“ и суперзвезда от ранга на Лоурънс.

Дженифър Лоурънс
Снимка: Getty/Gulliver

В момента по кината в цял свят е трилърът „Червената лястовица“, поредният съвместен проект на актрисата с режисьора Франсис Лоурънс, с когото нямат роднинска връзка въпреки еднаквите фамилии и с когото работиха заедно върху последните три филма от поредицата „Игрите на глада“. Ролята на Доминика Егорова представя различни предизвикателства пред носителката на „Оскар“, която взима уроци по балет и се научава да говори на английски с руски акцент.

Самата актриса обаче поставя акцента на друго предизвикателство – „Червената лястовица“ ще маркира първия път, в който Лоурънс е чисто гола на големия екран. Тя описва заснемането на сцените като изключително притеснително, изнервящо и, впоследствие, катартично преживяване, особено в светлината на киберпрестъплението срещу Лоурънс от 2014 година, когато голи снимки от личния ѝ телефон бяха публикувани в Интернет без нейното съгласие.

Встрани от екранните си появи, тя е известна феминистка и радателка за правата на жените в Холивуд. Лоурънс нееднократно се е изказвала в полза на равното заплащане за двата пола в актьорската професия и е подкрепяла различни благотворителни хуманитарни каузи.

С тези финални два параграфа мога спокойно да заявя, че по всичко – от филмовите ѝ роли до социалните ѝ извънекранни действия – личи, че любимото момиче на Холивуд вече е станало жена. Независимо дали ще предпочетете „Червената лястовица“ на кино или някои от многобройните ѝ хитове от предишни години в домашна обстановка, филм на Дженифър Лоурънс не е никак лоша идея за прекарване на 8 март или на уикенда след него.

Дженифър Лоурънс
Снимка: Getty/Gulliver

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти