Духът в бутилката и извън нея

Духът в бутилката и извън нея
Снимка: netinfo

Понякога животът те зашлевява. Ей така, за да ти покаже, че той е по-силен от теб. Понякога с по-слаби шамари, понякога с по-силни, с опакото на ръката. Понякога ти набива тупаници. И ти решаваш, какво правиш – боязливо си подаваш и другата буза, или удряш обратно. Да пием за това !

Преди дни бях в Ирландия по покана на Jameson. Беше мило. Можеха да поканят всееееки друг, но поканиха мен, заедно с Ненчо Балабанов и Андреа Влъчкова. Бих могъл да продължа тази история с опушени описания на уискито, стилни ниски чаши със златиста напитка и карамелен послевкус и задължителното послание, че ако не си пил специално Jameson си половин човек изживял живота си напразно. Даже не си човек. Сори, не съм такъв човек. Заслужават повече, защото и ти заслужаваш още една чашка след работа. Със или без повод.

Срещата ми с Jameson беше житейска среща. Урок. Пътувахме през Турция за Ирландия и в Истанбул си изпуснах полета. И никой не ми беше виновен. Бил съм в над 20 държави. Някъде по няколко пъти. Никога не съм си изпускал полет. Много е неприятно. Последствията също. Чакат те, чудят се, притесняват се. А ти? Чакаш, чудиш се, притесняваш се. Пред очите ми се стопяват всички възможности да стигна до Дъблин, защото всички полети са пълни. Утре е свети Патрик – най-големия празник в Ирландия. Ирландците са корави копелета, завладели целия свят, но никога не забравили здравите си корени. И сега за прибират. Утре празнуват. Да пием за това.

Остава ми една сигурна опция – да се прибера в София. Безславно, но и безболезнено. Опитах всичко, но този път животът ми наби по-силен шамар. Не мога да стигна в Ирландия. Какво да направя ? Това пътуване просто не е за мен. Можем да пием и за това. Понякога човек трябва да знае, кога да се откаже. И че това не е трагично.

Но аз не съм сам. Андреа пътува с мен. Мацка на 27 и отказва да бъде спокоен философ като мен и моят 39 годишен опит. „Симо, ние трябва да стигнем там ! Чакат ни и разчитат на нас. Не знам за теб, но аз ще отида, каквото и да ми струва“. Това още звучи в главата ми. По-тъжното е, че трябваше аз да го кажа, но го каза тя – пет пъти по-мъж от мен.

Когато животът ти удари шамар, можеш да отвърнеш. Да пием за това. Защото животът помни, когато си бил с разкървавен нос, но и с оток в ръката, от удара, който си набил ти. Безстрашен – sine metu – мотото на Jameson. Пише го на всяка бутилка. Няма нищо рекламно в напомнянето, че ако живееш с по-малко страх ще живееш повече. Не ми трябва една бутилка за да ме научи, как си струва да се живее, но ѝ благодаря на тази бутилка, че ми го напомни.

И тогава Симеон Колев / аз / си поема въздух – Благодаря ти, скъпа Андреа ! Разбира се, че ще стигнем. Тя тръгва към Лондон, защото има едно – единствено място. Намерихме и още едно – единствено място от Лондон до Дъблин. Ок, тя е там. Аз също. Скъпо, неудобно и с много усилия, но и аз съм там. Защото не си струва да се откажеш, преди да си опитал всичко. Преди да си се изпотил и преди да си изтискал всичките си усилия. Да пием за това !

И вече пием. За всичко. Уиски пропито от усилията на фамилята Jameson, които не са се отказвали. Ирландия е минала през много перипети. Ако мислиш, че нашето е трудно, виж в Гъгъл малко от малко тяхната история. Държава, в която дълго време виреят само картофи и свободни духове, държава, в което всяко нещо става трудно. И място, в което за да стане нещо трябва да стискаш зъби докато не посинеят, но да не се откажеш. Това е житейски избор - sine metu. Да пием за това!

И да не забравяме, че всичко има причина и това, което ни се случва е дълга поредица от чудеса. Така, както хубавото уиски не идва от магазина, а от труда и духа на стотици бъчвари, технолози, докери, които всеки ден поемат риска да пратят в магазина нещо, което винаги е било точно толкова хубаво, колкото е сега. Да пием за това.

Да пием за живота ! За усилията, шамарите, щастието, бурите, победите и загубите и духа никога да не се отказваш. От живота, шамарите, щастието, бурите, победите и загубите. Да пием за това!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти