"Доза щастие" - история за пътя, по който не бива да поемаме

доза щастие филм
Снимка: "Доза щастие"

Бях на премиерата на филма „Доза щастие“ от режисьора Яна Титова. Отдавна съм чел романа на Весела Тотева „Падение и спасение“, върху чиято история е базиран той и без колебание мога да твърдя, че това е една от любимите ми български книги. Най-вече, защото е честна с читателя и не му спестява нищо. От ужаса до смеха. И обратно. Бе ми интересно дали тази директност би могла да бъде поднесена както трябва на езика на кинематографията.

Е, успях да се изненадам, поднесена е повече от брилиянтно. Поздравления за оператора Мартин Балкански, успял по мое мнение, не просто да заснеме необходимите кадри, но и да изгради от тях атмосфера гъста като зимна мъгла и мрачна като небе без нито една звезда. Пренесох се в деветдесетте години за миг.

Ще започна от главното – това не е поредната драма, измислена от един екип сценаристи. Напротив – тук няма нищо съчинено, нищо преиграно. Това е една история, дошла от истинския, реален живот, който се случва и днес. История за зависимостта, която ни очаква зад ъгъла и с усмивка ни обещава поредната доза щастие. Зависимостта е вечно закъсняващият дилър, който ние с трепет очакваме, защото не можем да понесем реалността такава, каквато я виждаме с очите си. 

Лентата проследява младите години на Весела, която по стечение на обстоятелствата става зависима от хероина. Уж безобидно, уж на шега – всичко в битието ѝ рязко се преобръща. Забранената субстанция става връх на пирамидата на нейното ежедневие. Не майчинството, не развитието, дори не и простичката човешка радост от факта, че е жива – а мнимият екстаз на забранената субстанция. 

Не мога да не спомена, че този филм има едно огромно достойнство – играта на главната героиня – дъщерята на самата Весела Тотева – Валентина Каролева. Това момиче е страхотна актриса. И не само – изисква се сила, сила и още сила, за да не се откажеш от подобно предизвикателство като това да преживееш повторно кошмара от детството си – този път влизайки в кожата на собствената си майка.

доза щастие филм
Снимка: "Доза щастие"

Така болката е автентична, може да се почувства във всяко едно движение, действие, реплика и прочие. С други думи - изплаканата сълза винаги е по-солена от изкуствената.

Да – това е един безкрайно дълбок и смислен филм. И като направа, и като замисъл и като подбор на актьорския състав (участват още: Иван Бърнев, Александър Алексиев, Димитър Николов, Асен Блатечки, Ирмена Чичикова, Ая Алексиев, Силвия Лулчева и други) и като музика – ще чуете парче на гигантите Placebo!)

И последно, но съвсем не по важност – като кауза. Каузата на самата Весела Тотева – да бъде опазено новото поколение от демона на наркотиците. Затова – не чакайте, хора! Гледайте го! Заведете приятелите си да го гледат. Говорете с децата си на тези теми. Не подминавайте проблема с дрогата. Колкото повече мълчим и се правим, че не съществува, толкова повече му даваме въздух. А той не бива да диша.

Повече няма да говоря. Тичайте към киното. После ще летите... 

доза щастие филм
Снимка: "Доза щастие"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти