11 невероятни факта за Бали, които научих от моите йога ритрийти

светла иванова
Снимка: Светла Иванова

Тук съм селектирала няколко интересни факта, които научих по време на йога ритрийте ми на острова. Със всяко следващо ходене балийците и културата им не спират да ме изненадват и очароват

1. В Бали да закъснееш до два часа е нещо нормално. Чак след това можеш да се извиниш и то само, ако чувстваш вина за това. Шествията на улиците по различни поводи (от погребение до празник) са нещо обичайно и никога не знаеш точно за колко време ще стигнеш от точка А до точка Б, ако на улицата по която си тръгнал засечеш такова ритуално шествие.

2. Сградите могат да бъдат високи само толкова, колкото е най-високата палма наоколо. Възможно е хората дори да си направят труда да пренесат и присадят палма от едно място до друго само, за да построят малко по-голямо здание.

бали
Снимка: iStock

3. Във всеки дом има малък храм на който ежедневно се правят ритуали и се поднася от изобилието, което балийците имат в ежедневието си в знак на благодарност към боговете, или за предпазване от злите духове. Навсякъде може да видите малки панички с късче храна, ароматна пръчица, цвете, паричка, или цигарка като споделяне на това, което си имат.

4. Ако си роден в определена каста трудно ще преминеш в друга. Например, ако си от семейство на занаятчии продължаваш и ти да работиш нещо свързано с това. Ако си отраснал в семейство на фермери ставаш фермер. Но моля, не приемайте думата каста, като някаква стълбичка, която ви поставя в неравностойно положение. Там всички са равни. Можеш да бъдеш фермер и да си по-богат от „агунг“ (приета за по-аристократична, свещеническа каста).

5. Когато искаш да се разведеш или имаш проблеми в семейството се обръщаш към твоята общност за помощ. И в повечето случаи проблемът се решава там. Представете си го като един приятелски, подкрепящ се кръг. Общността е издигната в култ и е може би най-характерна за балийците. Там се решават почти всички възникнали неразбирателства, спорове и проблеми.

светла иванова
Снимка: Светла Иванова

6. Пазаренето в малките магазини и сергиите е напълно прието и не бива да изпитвате срам да го правите. Самите балийци ви го предлагат. Може да ви кажат дори: „Кажете вашата цена. После аз ще ви кажа моята и ще се разберем“. 

7. За разлика от повечето Нови години по света, където празникът се посреща с веселба и шум, в Бали този ден се отбелязва с мълчание. Нещо повече. Денят (обикновено през март) се обявява няколко седмици по-рано от правителството. Няма интернет, нито движение по улиците. Светлините са спрени. Използването на електричеството като цяло е сведено до минимум. Не се излиза от дома по работа. Тези правила не важат само за местните жители, а и за всички които в момента са на острова. Балийската полиция следи за спазването на този ритуал и предотвратява всеки шум и безпокойство. Местните жители вярват, че така заблуждават злите духове, че няма никой, който да ги дразни. В този ден за вглъбяване и благодарност се счита също, че така даваме възможност на природата да си почине от нас.

бали
Снимка: iStock

8. В Бали може да опитате от най-скъпото кафе в света. Нарича се „Kopi Luwak“, защото зрънцата му се обработват от едно създание наречено „лувак“, подобно на котка или мини лисичка. Кафените зрънца се поглъщат от него и докато се обработват в стомаха на животинчето се разгражда голяма част от киселинността му. След като животинчето ходи по нужда обработените зрънца се събират и от тях се прави кафето. Такова кафе може да опитате в специални ферми или да закупите почти от всеки супермаркет.

9. В Бали има добри и лоши дни за всичко, обикновено съобразени според лунния календар. Така например, ако човек почине трябва да се изчака добър ден за кремация. Казват, че за да напусне по-лесно душата от тялото починалия не трябва да се изпраща със сълзи и плач, защото така го задържаш, и не може да си тръгне.

светла иванова
Снимка: Светла Иванова

10. На сватбите си балийките обличат традиционни дрехи, които всъщност не са типични. Те се състоят от красиви, ръчно изработени шалове, които се увиват около тялото, и се закрепят с колани и др. Цялата подготовка е доста трудоемка и се извършва от помощнички. На главите си носят корони от златисти цветя. Цветята също се нареждат няколко часа едно по едно. Бих казала, че дрехите изглеждат приказно, но в тази горещина и тежестта им да издържиш с тях цял ден си е предизвикателство.

11. Раят за туристите на този остров е свързан с няколко неща и обхваща различни интереси и преживявания. От възможността за невероятни инстаграмски фотосесии, целогодишното хубаво време (дъждовния сезон е кратък и обикновено през декември-януари, но пак има туристи), сърфа, прекрасните плажове, известните люлки над спиращи дъха гледки, огромните оризовите полета и вълнуващи разходки в джунглата, водопадите, сафаритата, маймунките и сергиите.

Това, разбира се, е най-общо и е само от туристическа гледна точка. Всеки път ще откривате по нещо ново и ще се чувствате все по-малко като турист.

В едно съм сигурна – че веднъж попаднали на острова на Боговете, ще искате да се връщате отново и отново. А чувството за благодарност и радост към самия живот ще ви завладява все повече и повече.

светла иванова
Снимка: Светла Иванова

 

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти