Зелеви сарми с млечен сос

сарми
Снимка: Thinkstock

Необходими продукти: (за 20 броя):

*400 г смляно месо (телешко/свинско)
*2/3 ч.ч. ориз
*1 глава лук
*50 г сланина
*1 с.л. свинска мас
*2 с.л. червен пипер
*1 1/2 с.л. чубрица
*черен пипер на вкус
*кимион на вкус *
*сол на вкус
*листата от 1-2 зелки

За млечния сос
*200 г кисело мляко
*2 яйца

За червения сос
*1 с.л. свинска мас
*1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

В сгорещената мазнина поставяме нарязаната на кубчета сланина и наситнения лук. След това добавяме ориза, запържваме го за няколко минути и прибавяме каймата.

Непрекъснато бъркаме сместа, за да може каймата да се раздроби на парченца.

Когато каймата е почти готова, овкусяваме с подправките, добавяме малко нарязано на ситно кисело зеле (от сърцевината на зелката или някое скъсано листо). Прибавяме 1 ч.ч. вода и готвим до абсорбирането й от ориза.

Целта не е оризът да се сготви, а просто леко да набъбне. Отместваме готовата плънка от котлона и пристъпваме към завиването на сармите.

Застиламе дъното на глинен гювеч с няколко зелеви листа. Вземаме листо, поставяме в него около 2 ч.л.от плънката и завиваме. Готовите сарми подреждаме в гювеча. След като подредим всички сарми, ги покриваме с няколко зелеви листа. Притискаме ги с чиния, доливаме около 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода. Количеството течност трябва да достига малко по-високо от средата на най-горния ред сарми.

Покриваме с капака и поставяме гювеча в студена фурна. Печем около 2 часа на 150 градуса.Освен в глинен съд можем да сварим сармите и в тенджера. В този случай, поставяме на дъното на тенджерата плоска чиния, която покриваме с няколко зелеви листа.

Редим готовите сарми върху чинията. След като отново покриваме сармите със зелеви листа и ги притискаме с друга чиния (чинията се захлюпва наобратно). Доливаме необходимото количество течност - максимумът е долният ръб на поставената чиния. Варим сармите на бавен огън. В никакъв случай не трябва да допускаме да врат бурно, защото може да се разпръснат.

Млечен сос
Приготвянето на млечния сос е най-трудоемката част. Разбиваме яйцата с вилица, добавяме киселото мляко и разбъркваме докато се хомогенизира сместа. Поставяме млечно-яйчения сос на котлон. Загряваме го на слаба към умерена степен и варим соса при непрекъснато разбъркване в една посока (обикновено по часовниковата стрелка). Много е важно да не спираме да бъркаме, докато не се сгъсти соса, защото ще се пресече. Сгъстяването на соса обикновено се постига за около 15-20 минути.
Готовият млечен сос разреждаме с малко от соса, в който са врели сармите.

Червен сос
Червеният сос се приготвя много бързо и лесно, но се изисква внимание, за да не прегорим червения пипер. За приготвянето на соса разтопяваме свинската мас и в нея запържваме червения пипер. При сервиране, поставяме сарми в приготвената за целта чиния, заливаме ги с няколко супени лъжици от белия сос и с малко от червения сос.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти