Синдромът на новогодишната елха

Тиха нощ, свята нощ
Снимка: Thinkstock

Запушен нос, кашлица и безсъние: до такива проблеми може да доведе коледното дръвче у дома, пише британският вестник "Telegraph", цитирайки специалисти от Медицинския университет в Ню Йорк.

Те са достигнали до този извод след анализ на 28 вида дръвчета, използвани най-често за новогодишна украса у дома, пише здраве.bg. Данните показват, че в 70% от случаите по дърветата има гъбички, чиито спори лесно проникват в организма на човек при дишане и провокират появата на разстройства като запушен нос, кашлица и безсъние. При някои хора се стигало и до по-сериозни състояния, включително пневмония.

Растежът на вредните гъбички се подхранвал и от по-високите градуси на термометъра у дома в сравнение с естествената среда, в която растат подобен вид дръвчета. В резултат на повишената температура гъбичките се размножавали 10 пъти по-бързо.

Как да избегнем риска за здравето си, американските учени оставят на нас самите да преценим и решим. Но според тях и от здравословна и от екологична гледна точка е по-добре да преглътнем липсата на истинскa елха вкъщи за Коледа и Нова година и да изберем изкуствена. Или при възможност да украсим едно дръвче, но в неговата естествена среда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти