Песента „Джингъл Белс” не била написана за Коледа

г
Снимка: Thinkstock

Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на Jingle Bells. Това е една от най-изпълняваните американски песни.

Композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 г., но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември.

Оригиналното заглавие на песента е One Horse Open Sleigh (буквално: шейна, теглена от един кон) и текстът не е свързан с Коледа. 

Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище, но историци оспорват това твърдение, като казват, че е твърде светска за онова време, за да се радва на подобно изпълнение.

г
Снимка: Thinkstock

Думите се смятали за недостатъчно изтънчени за средата на 19 в., а песента според мнозина подхождала по-скоро за кръчма, отколкото за деца.

Град Медфорд в щата Масачузетс претендира са е родно място на песента, като се подчертава, че тя била вдъхновена от популярни по онова време местни състезания с шейни.

Но твърдението, оказва се, е спорно, тъй като Пиърпойнт по това време е бил в Савана, щата Джорджия, където бил органист на местна църква. Освен това през август с.г. се оженил за дъщерята на кмета на града.

г
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти