Норвежки зимен кейк

Норвежки зимен кейк
Снимка: netinfo

В много западни страни през тези дни на годината магазините вече са подредили коледната си украса. Хората там още отсега тръгват на пазар за подаръци, а покрай това се настройват и за предстоящите празници.

У нас обаче тези неща се случват чак в последните дни преди Коледа, когато всички се сещат да купят дарове за своите любими. За да си доставите коледно настроение, обаче, не е нужно да чакате лудницата! Просто си направете този кейк!

Необходими продукти за 6 порции:

2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 к. л. сол
1 ч. л. канела
1 ч. л. смляно индийско орехче
¼ ч. л. смлян бахар
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. есенция ванилия
3 яйца
2 ч. ч. сини сливи, без костилки, срязани на четири
1 ч. ч. нарязани орехови ядки

За глазурата:

⅓ ч. ч. пудра захар
⅓ ч. ч. прясно мляко
2 с. л. масло
2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се смесва със содата, подправките и захарта.

Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Слагат се едно по едно яйцата. Накрая се добавят орехите и сливите.

Тестото се слага да се пече в намаслена правоъгълна тавичка (например 22х32 см) около 40 мин. в загрята фурна до 180°С или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.

Съставките за глазурата се разбъркват за 3 мин. в тиган на силен огън. Изпеченият сладкиш се охлажда леко, надупчва се с дървено шишче и се залива с глазурата. Сервира се топъл или студен.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти