Колко пари ще изхарчат българите за Коледа и Нова година

Подаръци ще има за всички от сърце
Снимка: Thinkstock

Според проучване на водеща световна компания за кредитни и дебитни карти българите ще похарчат средно по 289 лв. за коледни подаръци (или с 40 лв. по-малко от миналата година).

Най-щедри ще бъдат жителите на Пловдив и Русе, като повечето от тях ще отделят около 320 лв., за да зарадват близките си с подаръци. Жителите на Бургас пък ще похарчат 258 лв. за коледни подаръци, а тези от Варна - 226 лв.

Както и в предишни години, сред най-търсените подаръци ще бъдат дрехите и играчките, които ще бъдат предпочетени съответно от 18,5% от анкетираните.

Едва един на всеки 15 човека ще подари книга за Коледа. Това е по-малко от 2011 г., когато един на всеки 11 души е избирал четиво за близките си.

Най-натоварени за търговците в България ще бъдат дните между 19 и 22 декември, когато над 53% от запитаните ще направят своите покупки за празниците. Други 17% ще оставят пазаруването за последния момент - 23 и 24 декември.

Мъжете ще изхарчат средно само лев повече за коледни изненади от нежните си половинки – 289 лв. срещу 288 лв. Това означава, че дамите постепенно настигат кавалерите в стойността на подаръците, които купуват, като през 2011 г. разликата в плановете за харчове на двата пола е била 58 лв. в полза на мъжете.

Анкетата показва, че онлайн магазините печелят все по-голяма популярност като места за пазаруване, въпреки че реалните магазини все още остават предпочитана шопинг дестинация. Тази година малко над 20% от запитаните ще посетят както реалните, така и виртуалните магазини в сравнение с 15% през 2011 г. и 7% през 2010 г.

Най-предпочитаните коледни подаръци са парфюмът (11,3% от запитаните) и екскурзията (11,1%). Около 7% от анкетираните биха искали да получат дреха. Също толкова ще се зарадват най-много на техника или уреди за дома. Едва 5% от хората биха желали да получат книга – малко по-малко от тези, които реално ще бъдат зарадвани с четиво.

Това са любимите коледни подаръци на българите от години – през 2011 г. и 2010 г. екскурзията, техниката, парфюмът и дрехите отново са били в топ 5 на най-предпочитаните подаръци.

Проучването е проведено под формата на телефонни анкети сред 600 жители на възраст между 18 и 55 години от градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

Българите ще прекарат празниците основно у дома – малко повече от една трета от запитаните (37%) планират да пътуват. Участвалите в изследването ще посетят приятели и роднини в България и в чужбина или ще отидат на екскурзия в или извън страната за средната сума от 414 лв.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти