Коледни подаръци на кредит

Коледни подаръци на кредит
Снимка: Thinkstock

За никого не е изненадващо, че около Коледа и Нова година всички харчим в пъти повече, дори и ако се стремим да не е така. 

Няма да е пресилено да се каже, че този период в годината е най-тежък от финансова гледна точка. 

Сега ново международно проучване на един от лидерите на пазара на бързи кредити показва, че една пета от българите са взимали заем за коледни подаръци досега, като средният размер на сумата е 336 лв.

В същото време мнозинството от анкетираните отговарят, че изразходват под 150 лева за подаръци за Коледа, 24% харчат между 60 и 100 лв., 20% - между 100 и 150 лв., 16% отделят между 150 и 200 лв., 14% планират между 200 и 300 лв., 13% пазаруват за над 300 лв., 3% отделят под едва 30 лв., а 2% от анкетираните не купуват коледни подаръци.

Важно е да не се поддаваме на коледната шопинг истерия. Кредитите трябва да се взимат, за да се удовлетворяват значими потребности. Няма смисъл да задлъжняваме излишно и заради това да направим Коледата си по-пищна, да си разваляме цялата година“, предупреждава Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата Профи кредит в Европа.

Според изследването българите са най-отворени към идеята да купят коледни подаръци на разсрочено плащане. Двадесет и три процента от тях вече са го правили, а 35% споделят, че биха се възползвали от подобна услуга.

Останалите 42% споделят, че по-скоро биха избегнали разсрочване на плащането за коледни подаръци.

В сравнение с останалите страни, този процент е най-висок при чехите (71%), следвани от словаците (63%) и поляците (56%).

Други любопитни изводи от проучването разкриват, че българите оставят купуването на подаръците за последния момент – през декември, когато 50% от запитаните отделят време за покупка на коледни подаръци. Един от трима (33%) българи избира денят точно преди Бъдни вечер за целта. До ноември с коледните приготовления са готови само 13% от българите.

Подобна е ситуацията и при поляците, като единствената разлика е, че едва 17% от тях чакат до деня преди Бъдни вечер, за да пазаруват.

В Чехия и Словакия картината изглежда по различен начин, като съответно над половината от чехите (58%) и словаците (53%) искат да избегнат коледната лудница и купуват подаръците до края на ноември.

„Процентът на българите, които пазаруват в електронни магазини не е малък – 62%, но в сравнение с другите страни, обект на проучването, е по-нисък. Най-често по интернет българите купуват играчки (44%), дрехи (41%), книги (39%) и електроника (36%)“ казва Онджрей Локвенц. В

Словакия и в Полша повече от три четвърти от хората купуват подаръците за коледните празници през интернет, а Чехия е лидер, където този процент достига 84%“.

Още от Коледния кът на Edna.bg:

🎄 Какво да подарим на Овена?

🎄 Какво да подарим на Телеца?

🎄​ Потопете дома си в коледно настроение

🎄 Подаръци според зодията

🎄 Подаръци за децата според зодията им

🎄 Подаръци за лоши момичета

🎄 Подаръци за добри момичета

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти