Коледна пуйка с кисело зеле

Коледна пуйка с кисело зеле
Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

*пуешко месо - 1 пуйка, около 5 - 6 кг
*кисело зелел - 1 кисела зелка
*ориз - 1 ч.ч.
*гъби - 200 г
*лук - 1 глава
*стафиди - 50 г
*сол - на вкус

*мащерка
*червен пипер
*сух копър
*риган
*олио
*сол

Начин на приготвяне:

Добре измийте пуйката и я сложете да се вари заедно с вътрешностите ѝ. Отпенвайте и варете пуйката около час и половина.

Отделете от зелката горните 4-5 листа, а останалото накълцайте. Разпределете зелето в тавата.

Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона ѝ. 

В загряна мазнина запържете скълцаните ситно лук, гъби и измит ориз и нарязаните ситно пуешкидреболии. Овкусете със сол, червен пипер, стафидите и зелените подправки на око. 

Долейте малко мазнина още и 1 ч.ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността. 

Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч.ч. бульон. 

Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле. 

Пухнете пълнената пуйка са се изпече в предварително загряна умерена фурна за около 90- 120 минути. 

15 минути преди да извадите коледната пуйка с кисело зеле, махнете листата и я запечете до апетитен загар. 

Весела Коледа!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти