Как да направим питка

погача питка Коледа
Снимка: iStock

За Бъдни вечер по традиция се прави содена питка, но ако искате да разнообразите, можем да ви предложим питка с мая. По принцип не е много уместно, защото маята е жива закваска, но все пак не е животински продукт, затова не се поколебайте.

Може да стане вкусна и пухкава. На масата трябва да има нечетен брой ястия, но питката с късмета е задължителна.

Необходими продукти:
800 мл топла вода
2 кубчета мая - 84 г
2 пълни ч. л. захар
2 с. л. сол
1700 г брашно (приблизително)
5-6 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Маята, заедно със захарта, се разтваря в топлата вода. Добавят се 7-8 с. л. брашно, разбърква се и се покрива с чиста кърпа. Оставя се на топло място за около 30 минути.

След като сместа е вече шупнала, се добавя постепенно брашното. Задължително трябва да се пресява. Когато е достатъчно стегнато и твърдо, тестото се прехвърля на плот и се омесва, докато олекне. Покрийте с кърпа и оставете на топло за час.

Изберете подходящ начин за навиване на питката. Можете да я разделите на отделни листове, като всеки намажете с мазнина и навиете на охлювчета. Те се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Питката се оставя да втаса още веднъж. Първоначално фурната се включва на 200 градуса и в момента, в който питката се постави във фурната се намалява на 180.

Можете да сложите малко вода на дъното на фурната, за да не става твърда питката. Печете я на най-долната скара и щом хване коричка я покрийте с лист хартия за печене. Пече се най-много 40 минути.

След като е готова, се изважда веднага, за да не съхне във фурната, напръсква се с малко вода и се завива в платнени кърпи.

Дозата е много голяма, така че спокойно можете да я намалите. Вкусът на питката е като на току що изпечен хляб. Не е като питката с яйца и мляко, но е идеална за пости.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти