Денят на бащата е днес

Денят на бащата е днес
Снимка: Thinkstock

На втория ден от Коледа - 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март. В Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа. В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Eдва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

По повод на празника в столицата ще се проведе шествие на бащи, облечени в костюми на Дядо Коледа. Събитието е организирано от Фондация "Бащи за отговорно родителство".

Шествието цели да привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

Столичната община съгласува инициативата на Фондация "Бащи за отговорно родителство". Фондацията организира провеждане на шествие за дядоколедовци под надслов "Децата имат нужда от бащите си по Коледа" днес - 26 декември 2012 г.

Шествието да се проведе от 13.00 на 26 декември 2012 г. по следния маршрут: от пл. Народно събрание по бул. "Цар Освободител", ул. "Леге", ул. "Съборна", пл. "Света Неделя", бул. "Витоша" до Национален дворец на културата, по тротоара и пешеходните зони, извън охраняемите зони на институциите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти