Как да съхраняваме правилно подправки?

Как да съхраняваме правилно подправки?
Снимка: Thinkstock

Всеки сегмент от домакинската работа има основни правила, а подправките не правят изключение.

При тях тези закони са свързани не само с правилното им използване към различните ястия, но и с адекватното им съхранение.

Основните правила при съхранение на подправките са да не ги оставяте на топло и огряти от слънчевата светлина места.

Най-добре е да бъдат съхранявани в тъмни шкафове със средна температура и ниска влажност.

Друг фактор, който влияе за качеството на подправките, са миризмите в кухнята. Необходимо е да прибирате подправките в отделни съдове, които имат капак и са непрозрачни – да бъдат отваряни тогава, когато е необходимо да се използват.

Ако сте свикнали да прибирате всички видове подправки, които имате, на едно и също място, в един съд, то тогава вероятно сте обърнали внимание, че която и от подправките да добавите към ястие, всички имат един и същ смесен и объркан вкус. Държейки ги на едно и също място, се изгубва смисълът от използването им.

Както знаем, повечето подправки се предлагат на пазара в два варианта – готови, стрити на прах, и такива, които сами трябва да си приготвим в необходимото за кулинарната ни цел състояние. Можем да намерим ванилия, канела, индийско орехче, черен пипер на зърна или пръчици и да ги настържем непосредствено преди използване – така ароматът е доста по-силен.

Ако в дома си отглеждате различни подправки, след откъсването им можете да ги съхраните по няколко начина. Добре познат е вариантът сушене. Връзвате на снопче подправката и я оставяте на проветриво и сухо място, докато изсъхне.

Друг практичен метод е разстилането на подправката върху вестник и покриването с друг, след което се оставя да изсъхне (вкъщи или на терасата). Накрая се прибира в буркани или кутии. По този начин се сушат и билки

При тази техника обаче има риск съответната подправка да влезе в контакт с влагата. Затова периодично трябва да се проверява и размества.

Ако решите, пресните подправки можете да съхранявате и във фризер – предварително измити и нарязани, след което прибрани в кутии или торбички.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти