Как да си направим малинов оцет

Как да си направим малинов оцет
Снимка: Thinkstock

В сезона на малините, днес споделяме с вас Edna техника за малинов оцет и как да си направите такъв у дома - точно за 25 минути.

Важна е обаче предварителната обработка на малините - каква по-точно е тя, вижте в следващите редове:

Необходими продукти:

500 г малини
300 мл бял винен оцет
80 г захар

Начин на приготвяне:

Малините се слагат в стъклен съд, намачкват се леко и се заливат с оцета. Покриват се първо с прозрачно фолио.

След това се покриват и с алуминиево фолио и се оставят така за една седмица на тъмно и студено (в мазе или в хладилник), като периодично се разбъркват.

Прецеждат се през марля и цедка, като плодовете не трябва да се притискат, за да не стане мътен оцетът. 

Отцедената смес се слага в керамична касерола, сипва се захарта и се вари около 10-15 минути на слаб огън (не бива да кипи), като периодично се отпенва.

Готовият малинов оцет се налива в стерилизирани стъклени шишета и се охлажда. 

Съвет: Най-вкусен е една седмица след като е приготвен. За да обогатите вкуса на оцета, в шишетата може да сложите стрък мащерка, стрък розмарин, или пипер меланж. Отцедените малини може да прецедите и да кипнете сместа със захар – ще получите сладко-кисел сос, подходящ за запечено сирене.

А във видеото от официалния канал на "Бон Апети" във Vbox7 можете да проследите нагледно как да си направите малинов оцет:

Вижте още:

Рецепти с малини

Плодове, които лекуват

Сладко от малини

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти