Как да разпределим времето си

Как да разпределим времето си
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Помислете си – ако имахте днес един-два свободни часа в повече, на какво бихте ги посветили?
На спорт, на кафе с приятелки, на обиколка по магазините, на гушкане в леглото с любимия човек?

Много хора си повтарят, че нямат време за любимите си дейности, но дали се замислят, че проблемът не е във времето, а в тях самите?

Ние сами разпределяме задачите си и избираме кога с какво да се занимаваме. Това, че не успяваме да се организираме както трябва или се товарим с прекалено много дейности наведнъж, е наш проблем, а не на Хронос (древногръцкия бог олицетворение на времето).

Предлагаме ви няколко начина как да се справяте по-добре.

Признайте истината
Шефът ви изисква от вас да финализирате някаква задача и вие смело обещавате, че до час ще сте готови. Вътрешният ви глас обаче панически крещи, че няма как да успеете в рамките на 60, че дори и на повече минути да сте готови. Бъдете честни към себе си и околните и не се опитвайте да се състезавате с часовника. Така само ще се стресирате, а и има голяма вероятност да претупате работата си и да намалите така качеството й.

Създайте си график
Ако нямате такъв, то задължително си направете и се постарайте да го спазвате. Освен това подредете адекватно задачите в него. Когато имате много ангажименти в един ден, е най-добре да седнете спокойно и да помислите кога какво може да направите и дори да запишете всичко на лист хартия. Така няма да изпаднете в хаотично тичане и в един момент да се окаже, че нищо не сте успели да свършите.

Предвидете си известно време за непредвидени задачи, които могат да изскочат в последния момент и да ви забавят.

Бъдете съобразителни
Не оставяйте хората да ви чакат и спазвайте уговорките, които сте си направили. Така освен, че ще запазите доверието в себе си, ще докажете, че сте отговорни и може да се разчита на вас. Освен това ценете времето на околните. Както вие бързате и не искате някой друг да ви проваля графика, така и другите очакват коректност и адекватно отношение.
Ако сте обещали да се появите някъде привечер или рано сутрин, то спазете уговорката си. Освен това, когато веднъж си изградите имиджа, че спазвате направените уговорки и сте точни, другите също ще се опитат да не ви подвеждат и оставят да чакате.

А ако го направят, вие с чиста съвест ще може да им направите забележка. Закъснявате ли редовно, е много вероятно и останалите да не се стараят да са точни за срещите с вас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти