Как да приготвяме и съхраняваме кестени

Как да приготвяме и съхраняваме кестени
Снимка: Thinkstock

Кестенът е подходящ както за солени, така и за сладки ястия. Съществуват много различни технологии, по които може да бъде приготвен.

Преди да си купите кестени, трябва да знаете следните неща – цветът му трябва да бъде червеникаво-кафяв, да има напълно гладка повърхност без никакви дупчици по себе си или някакви одрасквания.

Освен това кестените, които избирате, трябва да са лъскави и тежки – да нямат голямо разстояние между черупка и ядка.

Относно големината им – естествено има дребни и едри кестени.

Дребните не са с по-малко вкусови качества от останалите, те просто са с по-сладък вкус.

За да съхранявате кестени правилно, трябва да имате предвид, че температурата на мястото, в което ще ги държите, трябва да бъде достатъчно ниска.

Сложете ги в хладилник в отделен плик, не с други плодове и зеленчуци.

Можете да ги приберете в кошницата на хладилника за зеленчуци, но не бива да ги съхранявате за по-дълъг период от десет дни.

Кестените се приготвят по най-различни и разнообразни начини, но първо ще обърнем внимание на най-популярния им вид – печени кестени.

Не си купувайте кестени с черупките, приготвянето им става доста бавно. По-добър вариант е да си вземете вече обелени и консервирани кестени, изборът е ваш.

Ето и как се правят печените кестени:

Необходимо е преди да ги сложите да се пекат, да срежете кестена под формата на кръст, за да може да се изпари течността от него. За ваше улеснение, използвайте нож с назъбено острие.

Нареждате ги в тава и ги оставяте за половин час във фурната на 200 градуса. 

Тези разрези ще улеснят беленето след като се изпекат.

Ако искате да си приготвите някакъв крем, салати или основно ястие с кестени, необходимо е предварително да ги сварите – отново за половин до 1 час. Ще разберете, че са готови, тъй като ще се разпукат – точното време за варене зависи от големината на кестена.

При този вид топлинна обработка не е важно да бъдат сцепени, но ако го направите, ще се сварят доста по-бързо.

Ако желаете, можете да съчетаете печенето и варенето на кестените – варите на котлона сцепените кестени за около 10 минути, след което ги слагате във фурната за още 15.

Още полезни статии:

Как да съхраняваме магданоз и копър

Каква е трайността на олиото и маслото

Как да съхраняваме правилно подправки?

Как да съхраняваме хляб

Как да съхраняваме птичи яйца

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти