Как да обезкостим череши

Как да обезкостим череши
Снимка: Thinkstock

Черешите са прекрасни плодове, характерни за началото на летния сезон. Те са изключително вкусни, ароматни и полезни.

Вече сме ви писали за тях, както и сме ви давали различни рецепти, включващи тези малки, червени плодчета.

Сега ще ви предложим и няколко техники за лесно и бързо обезкостяване на череши.

Разбира се, има си специален уред за изваждане на костилките от черешата, но едва ли присъства в много домакински шкафове. Ако усвоите някои от следните лесни методи, изобщо няма да имате нужда да давате излишни пари за уреди, които само ще заемат място.

Техниките са предложени от Realsimple.com, но със сигурност вашите майки и баби, а и вие самите, са запознати с тях.

Първото, което трябва да направите преди да се захванете с отделянето на костилката от черешата, е да сложите престилка или домашни дрехи, които няма проблем да нацапате. Черешите са сочни плодове с много сок.

Един от методите е с плоската страна на голям кухненски нож да притиснете внимателно черешката към твърда повърхност, докато плодът не се спука. Тогава махате лесно костилката. Този метод обаче е свързан със зацапване на цялата маса, както и губене на ценния черешов сок.

Друг метод, който е по-бавен за изпълнение, но пък резултатите са доста по-прецизни, е внимателно с малък нож да срежете черешата като ябълка и да извадите костилката, така получавате две идеални полукълба, които могат да ви свършат добра работа за украса на различни десерти.

Ако ви се намират китайки клечки, можете да ги използвате за премахване на костилки. С по-тънкия край (този, с който захващате храната) натиснете черешката там, където ѝ е била дръжката. Нужно е да пробиете плода и да стигнете до костилката.

После обръщате клечката и с помощта на дебелия край натискате до край, за да излезе костилката от другата страна на плода.

Има и още един изключително лесен начин, за изпълнението на който ви е нужен кламер или средна по големина безопасна игла. Ако използвате кламер, просто го разтворете и използвайте като лъжица, за да захванете черупката и да я махнете. (вижте видео тук).

Ако ползвате безопасна игла, е нужно с края ѝ (не там, където се прибира самата игличка, а другата страна) да пробиете черешката на мястото на дръжката, да захванете костилката и да я извадите. С малко практика ще видите колко лесно и бързо става.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти