Ако сте решили за тези празници да сготвите пуйка, е добре да знаете след това как да я нарежете по правилен и лесен начин. Разрязването на добре изпечената пуйка е истински майсторлък, затова ето няколко съвета как точно да подходите при изпълнението на задачатa.
*Сложете пуйката върху дъска за рязане с гърдите нагоре. Бутчетата трябва да сочат към вас.
*Като започнете от едната страна, срежете бутчето точно там, където се съединява с тялото и достига почти до гърдите. Извийте го настрани, така че ябълката на ставата да се покаже. Срежете точно през нея и отделете бутчето.
*Хванете долната част на бутчето и отрежете от горната част. Повторете последните стъпки и от другата страна.
*Отрежете цялата горна част на бутчето. Отрежете дебела филийка от едната страна на костта. Обърнете го с плоската страна към дъската. Отрежете месото и от другата страна. Обърнете отново и така отрежете месото от всички страни на костта.
*След това нарежете бедрата. С помощта на ножа намерете бедрената кост, отрежете месото успоредно на нея.
*За да отрежете крилата, срежете точно през ставата между крилцето и гърдите. Повторете и с второто крило.
*Разрежете крилото на две през ставата.
*Направете хоризонтален разрез от нивото на крилата по ребрата. Като държите ножа успоредно на централната кост, която започва посредата на гърдите, нарежете тънки филийки. Продължете да режете паралелно на гръдната кост, като с всяко парче започвате малко по-нагоре.
*Вместо да нарежете на филии, може да извадите филето на две цели парчета и след това да нарежите на филии.