Как да направим пюре от кестени

Как да направим пюре от кестени
Снимка: Thinkstock

Има два начина да сготвите кестени – с печене или с варене. Печените кестени са изключително вкусни, особено ако ги овкусите с малко розмарин, сол и черен пипер.

Печените кестени обаче изстиват много бързо, което ги прави доста трудни за белене. По принцип кестените се белят винаги топли, дори горещи, ако можете да изтърпите, иначе стават невъзможни за белене.

Та, ако ви трябват кестени за някаква рецепта или супа, ще ви отнеме много време да печете и белите полустудените кестени, затова по-добре е да ги сварите – най-лесният начин за готвене на кестени, поне спрямо моят личен опит.

Варенето на кестени е доста лесно – измивате ги, правите малък разрез във формата на Х, с цел да пробиете кората на кестените, а не ядката, след което слагате в голяма тенджера с вода и оставяте да заври.

Варите 30 минути, след което махате тенджерата от котлона. Оставяте кестените в горещата вода за още 20-ина минутки, през които те ще се се поохладят леко и ще можете да ги държите в ръце.

Белете ги един по един, като всички необелени кестени остават в топлата вода. Сварените кестени можете да използвате в различни рецепти или да замразите за “черни дни”.

Със сварените кестени също така можете да си приготвите пюре, което е основна съставка на много рецепти за десерти и кремове с кестени.

Ето и как да направите кестеново пюре:

Необходими продукти:
200 грама сварени и обелени кестени
300 мл. прясно мляко
1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:
В малка тенджера сложете кестените и млякото.

С малък нож разреже шушулката на две и остържете семенцата.

Изсипете ги в тенджерата заедно с шушулката и гответе на средна температура около 30 минутки или докато кестените станат много меки и абсорбират около половината от млякото.

Снемете от котлона и веднага прецедете през фина цедка запазете млякото в отделна купичка и изхвърлете шушулката.

Пасирайте кестените, като добавите малко или цялото мляко докато получите фино пюре с желаната от вас консистенция.

Използвайте пюрето в рамките на седмица (в хладилник) или замразете за друг път.

Прочетете още:

Кестените - хлябът на гората

Есенни изкушения

Как да приготвяме и съхраняваме кестени

Защо кестените са толкова полезни

Кестени, шпеков салам и крема сирене

Бухтички с кестени

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти