Защо принц Хари и Меган Маркъл няма да имат попечителство върху децата си?

Меган Маркъл принц Хари
Снимка: Getty

Правилата в кралското семейство изненадват за пореден път, когато кралският експерт Марлийн Кьониг сподели, че бъдещите деца на херцога и херцогинята на Съсекс на хартия няма да „принадлежат“ на своите родители.

В интервю за News.com.au специалистката обяснява действието на разпоредбите за попечителство в кралското семейство. Според съответния закон суверенът, тоест кралица Елизабет II, разполага със законово попечителство над всички свои малолетни внуци. Това включва също трите деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън, както и бъдещите деца на принц Хари и Меган Маркъл. При смърт на монарха попечителството отново остава в притежание на Двореца, като в случая за него ще отговаря принц Чарлз.

Откъде обаче идва странният закон? Според Марлийн Кьониг правилото води началото си още от началото на XVIII в. По това време крал Джордж не е в близки отношения с бъдещия владетел – крал Джордж II. Затова бил прокаран закон, с който кралят се превръща в закрилник на своите внуци. Смятало се, че по този начин се защитава психиката и цялостното благосъстояние на бъдещите наследници на трона.

И макар законът да се появява преди повече от 300 години, той остава непроменен и до днес. Добрите новини за кралските родители са, че Дворецът не отдава особено внимание на това правило. Експертът Кьониг твърди, че кралицата не взима конкретния закон насериозно и изразява съмнение, че Елизабет II ще се възползва от контрола, който би могла да има върху своите внуци.

Меган Маркъл принц Хари
Снимка: Getty

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти