Защо Елизабет Втора не може да се пенсионира?

кралица Елизабет
Снимка: Getty

Елизабет Втора е най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания, но слуховете, че кралицата има намерение да се пенсионира, щом навърши 95, се оказват преувеличени.

След разпространените твърдения от миналата седмица говорител от екипа на принц Чарлз твърди, че не съществуват планове за отстъпване на престола „нито на 95, нито на друга възраст“, казва той пред Entertainment Tonight.

Спекулациите започнаха след семейната драма, свързана с принц Андрю и отношенията му с обвинения в педофилия и трафик американски финансист Джефри Епщайн. По време на критичната ситуация наскоро кралицата е разчитала основно на принц Чарлз, което наведе мнозина на мисълта, че след две години Елизабет ще прехвърли своите задължения на своя наследник.

Източник на People от Бъкингам казва още, че има „преувеличаване за ролята на Чарлз в решението Андрю да бъде отстранен от публичната дейност“, като добавя, че оттеглянето на сина ѝ след противоречивото му интервю за BBC е било по воля на кралицата.

Оказва се също, че не е възможно Елизабет да се откаже от трона, отстъпвайки го на принц Чарлз, тъй като това противоречи на реда. Това казва и биографът Сали Бедъл Смит, която споделя пред People: „Кралицата не може просто да размаха пръчката си и каже, Чарлз, ти си регент. Решението не зависи от нея.“

кралица Елизабет
Снимка: Getty

93-годишната Елизабет, която е на трона вече 67 години, се е заклела в служба още преди да стане суверен през 1952 г., а обещанието ѝ за вярност към короната влючва отказ от абдикация и пенсиониране.

Разгледайте тук как се промени Елизабет Втора през годините >>>

За разлика от съпругата си, 98-годишният принц Филип вече се е оттеглил от ангажименти. Кралицата обаче продължава да присъства на кралски събития, като миналата седмица беше домакин на прием по повод 70-годишнината на от основаването на НАТО.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти