Великобритания празнува рождения ден на кралица Елизабет

кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty

Официалният рожден ден на кралица Елизабет Втора се отбелязва днес с нова церемония, създадена заради ограниченията във връзка с пандемията от коронавирус, съобщи Би Би Си, цитиран от dariknews.bg.

Британският монарх е в изолация в замъка Уиндзор заедно със съпруга си от месец март. Самият принц Филип, който навърши 99 години на 10 юни, отбеляза рождения си ден с обяд единствено в компанията на кралицата там, а децата и внуците му го поздравиха по телефона и в социалните мрежи.

Кралица Елизабет Втора навърши 94 години на 21 април, а официалният й рожден ден се чества с парад във втората събота на месец юни. По традиция от деветнадесети век официалният рожден ден на монарха се отбелязва през лятото заради по-благоприятните метеорологични условия.

Диетата за дълголетие на кралица Елизабет Втора

Тази година заради ограниченията във връзка с пандемията е разработен нов протокол за военния парад. Уелският гвардейски полк марширува пред монарха в Уиндзор, има и топовни салюти в нейна чест. Гвардейците, които обикновено маршируват в стегнат строй, рамо до рамо, днес са на разстояние от два метра един от друг заради изискванията за социална изолация. Предвидено е в новата церемония да участва и малък военен духов оркестър. Церемонията започна малко след 10 часа местно време и се излъчи по Би Би Си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Честванията за рождения ден на кралица Елизабет Втора в Лондон са отменени за втори път, откакто тя е на престола. През 1955 г. заради национална железопътна стачка парадът в нейна чест не се е състоял. Официален рожден ден на британския монарх се отбелязва в замъка Уиндзор също за втори път в историята след тържество за рождения ден на кралица Виктория през 1895 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти