Тъмната тайна на кралица Елизабет II и нейното психично разстройство

Знаем какви ли не факти за живота на кралското семейство, но все още има неща, които ни изненадват. Като фактът, че покойната британска кралица е имала психично разстройство в детството си.

Елизабет може и да е свикнала от малка на кралски начин на живот и да е подготвяна за ролята на монарх, но се оказва, че като дете кралицата е била неуверено момиче, което е страдало от психологически проблем.

Това се разкрива в биографичната книга „Гувернантката“ на Уенди Холдън. Авторът изважда на бял свят спомените на Мериън Крофорд, която дълго време е била лична учителка на Нейно Величество. Тя се занимава с обучението и възпитанието на младата принцеса.

„Кралицата беше увредена в детството си. Тя страдаше от обсесивно-компулсивно разстройство. Елизабет беше свикнала да подрежда моливите си в абсолютно права линия, за да се чувства в безопасност“, разказва гувернантката.

Лилибет, както наричали бъдещата кралица близките, разказвала, че се чувства в безопасност, единствено когато е сигурна, че всичко около нея е безупречно подредено. По думите на Мериън това се отнасяло и за чиниите и приборите на масата. Преди да седне да се храни, принцесата буквално подреждала всяко нещо под конец.

Премълчаваните болести в британския кралски род

Крофорд, която е психолог, разбирала, че си има работа с натрапчиви мисли: „Поведението на принцесата не беше нормално. Попитах я защо го прави? Тя вдигна кристално сините си очи и ми отговори, че така се чувства в безопасност. Опасност от какво?“ – но Мериън така и не получава отговор.

Тя също разказва, че Елизабет била много послушно и прилежно дете. Нещата ѝ винаги били в идеален порядък. Обсесивното ѝ поведение обаче притеснявало Мериън. Лилибет например ставала по няколко пъти през нощта, за да подреди пантофите и дрехите си.

Обсесивното компулсивно разстройство е свързано с определени страхове, които страдащият не би могъл да контролира. Ето защо изпитва нуждата да извършва действия, често причудливи за другите.

кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти