Тъмната тайна на кралица Елизабет II и нейното психично разстройство

Знаем какви ли не факти за живота на кралското семейство, но все още има неща, които ни изненадват.

Като фактът, че 95-годишната британска кралица е получила в детството си психично разстройство и имала мания за ред.

Елизабет може и да е свикнала от малка на кралски начин на живот и да е подготвяна за ролята на монарх, но се оказва, че като дете Елизабет е била неуверено момиче, което е страдало от психологически проблем.

Това се разкрива в новата биографична книга „Гувернантката“ на Уенди Холдън, която излезе в Англия. Авторът изважда на бял свят спомените на Мериън Крофорд, която дълго време беше лична учителка на Нейно Величество. Тя се занимаваше с обучението и възпитанието на младата принцеса.

„Кралицата беше увредена в детството си. Тя страдаше от обсесивно-компулсивно разстройство. Елизабет беше свикнала да подрежда моливите си в абсолютно права линия, за да се чувства в безопасност“, разказва гувернантката.

Премълчаваните болести в британския кралски род

Лилибет, както наричали бъдещата кралица близките, разказвала, че се чувства в безопасност, единствено когато е сигурна, че всичко около нея е безупречно подредено. По думите на Мериън, това се отнасяло и за чиниите и приборите на масата. Преди да седне да се храни, принцесата буквално подреждала всяко нещо под конец.

кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

Крофорд, която е психолог, разбирала, че си има работа с натрапчиви мисли: „Поведението на принцесата не беше нормално. Попитах я защо го прави? Тя вдигна кристално сините си очи и ми отговори, че така се чувства в безопасност. Опасност от какво?“ – но Мериън така и не получава отговор.

Тя също разказва, че Елизабет била много послушно и прилежно дете. Нещата ѝ винаги били в идеален порядък. Но обсесивното й поведение притеснявало Мериън. Лилибет например ставала по няколко пъти през нощта, за да подреди пантофите и дрехите си.

Обсесивното компулсивно разстройство е свързано с определени страхове, които страдащият не би могъл да контролира. Ето защо изпитва нуждата да извършва действия, често причудливи за другите.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти