"Най-мрачният ни час": как 14-годишната Елизабет Втора "заглуши" бомбите на Втората световна война с реч по радиото

Неделя, 13 октомври 1940г. Франция е паднала, а с падането на нощта битката за Великорбитания е все по-близо. Само няколко седмици по-рано Лондонският Блиц изсипва ад и огън над града и в момента над гарите има дълги опашки от бежанци... предимно деца. Рискът от инвзия е огромен.

Това е моментът, в който 14-годишната принцеса Елизабет Втора е помолена да направи обръщение по националното радио към нацията и нейните деца - и по-специално към тези, които биват изпращани извън града към провинцията, за да бъдат в безопасност, макар и далеч от дома.

Самият Чърчил отправя тази молба за реч към бъдещата кралица Елизабет. И тя откликва. Произнася реч, от която всички настръхват и до днес. Реч, която отдеква във времето и остава във вечността. Реч, която "заглушава" бомбите на войната и успокоява децата.

Излъчвана на живо по BBC от двореца Уиндзор, това е първата поява на Елизабет по радиото и първата ѝ публична реч изобщо. 10-годишната принцеса Маргарет е плътно до нея.

"Хиляди деца бяха принудени да напуснат домовете си, да се разделят с майките и бащите си", започва речта си бъдещата кралица.

"Аз и моята сестра Маргарет ви съчувстваме, мислим за вас и знаем от собствен опит какво е да бъдеш далеч от хората, които най-много обичаш. Изпращаме кураж на всички вас, които е трябвало да напуснете дома си и сега сте на ново и непознато място. Искаме да благодарим на всички добри хора, които са ви приели в домовете си."

Самите принцеси е трябвало да напуснат Бъкингамския дворец, където са живели до момента, и са били преместени в двореца Уиндзор за по-голяма безопасност.

кралица елизабет
Снимка: Getty

Правителството дори е посъветвало кралицата майка да напусне страната заедно с дъщерите си и да заминат за Канада, но тя отказала с думите: "Децата няма да тръгнат без мен. Аз няма да тръгна без краля. А кралят никога няма да напусне страната."

След трагедията с Дюнкерк, това е бил моментът, който Чъчрил описал като "най-мрачният ни час".

Ето защо отправил гореща молба към едва 14-годишната Елизабет - да помогне на нацията да се почувства по-защитена, разбрана, да успокои хилядите деца, разделени от родителите си.

"Днешните деца ще имаме дълг да направим утрешния свят едно по-добро и по-щастливо място. Когато настъпи мирът, не забравяйте, че ние - днешните деца - ще трябва да направим утрешния свят едно по-добро и по-щастливо място. Сестра ми е до мен и двете заедно ви казваме "Лека нощ". Хайде, Маргарет. Лека нощ, деца. Лека нощ и късмет на всеки от вас", казва тя в радиообръщението си по време на Втората световна война на 13 октомври 1940 г.

кралица елизабет
Снимка: Getty

Речта има огромен успех и дава старт на редовни обръщения към децата. Крал Джордж бил притеснен да даде на принцеса Елизабет такава задача, но бил много горд и доволен от резултата.

Британският народ трябва да се обедини около своя единна кауза, затова Елизабет, подобно на много други млади англичани, копнее да има свой принос. И то не само по радиото. Родителите ѝ не позволяват да се запише в армията, защото никоя жена от кралското семейство не го е правила досега. Те знаят, че дъщеря им е покорна и възпитана, но не подозират за огромната воля и характер, които носи в себе си. 

И така, след едногодишен дебат, в началото на 1945-та, само на крехката 19-годишна възраст тя се присъединява към женската организация към британската армия под рег. номер 230873 с име "Елизабет Уиндзор". Членовете на организацията осигуряват ключова подкрепа по време на войната, служат като зенитни артилеристи, радисти, механици и шофьори. Самата Елизабет преминава шестседмичен курс за обучение като автомеханих и до юли вече се е издигнала като младши командир. 

Научава се да деконструира, ремонтира и възстановява двигатели, да сменя гуми, да управлява всеки тип машина, върху която работи, включително джипове, камиони и линейки. Според списание Collier по това време за "тийнейджърката, облечена с гащеризон" най-голямата радост е "да се нацапа от работата и да покаже тези следи от труд на приятелите си". 

Елизабет все още работи за организацията, когато Германия се предава на 8 май 1945-та. Военната ѝ служба приключва и след капитулацията на Япония по-късно през годината.

Вижте тук редки снимки на Елизабет Втора преди да стане кралица:

Редки снимки на Елизабет Втора преди да стане кралица

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти