Работата, която зарежда с чиста енергия: Евелина Павлова от "Аз обичам България"

Работата, която зарежда с чиста енергия: Евелина Павлова от "Аз обичам България"
Снимка: Личен архив

Тази вечер от 20:00 ч. по NOVA ще се насладим на втория епизод от новия сезон на любимото предаване "Аз обичам България", а ние се срещнахме с водещата Евелина Павлова, за да я разпитаме за нещата, които обича самата тя...

- Отново си част от най-позитивното и родолюбиво предаване „Аз обичам България”, което се завърна в ефира на NOVA с много емоционален старт в петък вечер. С какво обаче се занимаваш, когато не си пред камера. 

Наред с телевизията, от години се занимавам с радио. Всъщност буквално и преносно може да се каже, че там пораснах. В момента отново  ежедневно съм на ефир в Радио ФМ+ и между 15 и 16 правя авторско предаване, което се казва "Часът на идеите".

То е посветено на предприемaчeството и социалното предприемачество. Благодарение на него се срещам и с изумителни хора, иноватори, изобретатели, мечтатели... Знаете ли, че млади български учени спечелиха състезание на НАСА за изобретение,

Българска старт ъп компания е сред финалистите в конкурса социално приемничество - изключителни млади хора, които работят за спасяването на пчелите. Български умове са правили световни пробиви в науката. Преди и сега. 

След това заедно с Мартен правим Musicology, предаване посветено на музиката и истинските фенове. И двамата безкрайно обичаме музиката и е страхотно заедно да я споделяме с хора, които са като нас.

Щастлива съм да споделям с хората красиви идеи и красива музика. Над 20 години вече работя в радио и в момента правя точно това, което искам.

През тези години аз самата май станах предприемач. Когато планирах второто си дете, забелязах, че няма адекватна медия за деца - музика, приказки, предавания. Децата ни буквално слушат и гледат нашите програми. Не е честно.

Така, преди три години, заедно с мои колеги създадохме и детската медийна платформа Radio Family. Казвам медийна, защото освен радио имаме и доста видео материали - забавни и образователни. Медиите в дигитална среда вече се промениха така, че тичат в няколко писти - имат сайтове, блогове, организират събития. Медиите днес не просто отразяват, те създават. Така в детската ни медия, ние заедно създаваме програма от деца за деца - приказки, песнички, срещаме се с деца с много таланти и вдъхновяващи родителски истории.  

Сега, когато стартира " Аз обичам България", ще ви разкажа за един от най-любимите ни проекти част от детската медия Family. " Родна реч" е програма посветена на над 200 000 българчета, които живеят с родителите си зад граница. Те ходят на български училища, сричат азбуката, учат българска история... Техните гласчета звучат в нашата програма, понякога ме разсмиват, понякога - разплакват. Защо го направихме? Защото много мои колеги и приятели вече живеят къде ли не по света. Те, разбира се, се връщат всяка година, но се запитахме дали техните деца ще могат да общуват с моите деца. 

Снимка: Личен архив

В духа на разговора ни за патриотизма днес, моята представа се промени доста с годините. Патриотизъм не е само да познаваш и уважаваш българската история, но и да създаваш бъдещето днес. Може би тези учители, които преподават български език и история на децата зад граница, са повече патриоти от куп хора, които се кичат с тази дума, като със значка в България. Хората, с които се срещам в предаването, посветено на социалното предприемачество, са тихите патриоти, които без много претенции правят така, че животът в България да се променя към по-добро.

- Знам, че подкрепяш няколко социални каузи, свързани с деца. И не само. Разкажи ни повече за всяка от тях.

Децата са наша обща кауза. Магията е, че те успяват да ни обединят по начин, по който нищо друго не може. Друг проект на детската ни медия, който много, много обичам среща деца от различи култури и националисти, които живеят в България. Снимахме деца от Норвегия. Предстоят снимки на израелските деца. Ще се изненадате, ако ви кажа че има игри, които по някакви невероятни начини се играят навсякъде по света. "Кралю порталю'' се играе както в Индия, така и в Амазонската джунгла от десетилетия. Децата искат едни и същи неща навсякъде по света. Наскоро по време на церемията Будител на годината на Радио ФМ+, д-р Стаменов каза че "децата са нашите будители, защото те се раждат събудени"... После ние объркваме нещата.

Снимка: Личен архив

- Разкажи ни малко повече и за екологичния проект съвместно Българското дружество за защита на птиците, по който си работила.

Това е нещо друго много интересно, което направихме това лято. Започнахме поредица, посветена на "нашия зелен град" . Първият епизод от видео поредицата е как да направим хранилка за птици. Децата майсториха и научиха много неща. Учиха го под формата на игра, както най-много обичат.

В следващия епизод се качихме на Витоша и заедно с децата садихме борчета в местността Офелиите, където иглолистната гора боледува.

Снимка: Личен архив

- Издай ни подробности за новия сезон на „Аз обичам България“, какво ще видят зрителите, което не успяха в миналия?

Вече видяхме някои от новите ни игри. Аз много харесвам "Българската следа". Там научаваме наистина невероятни факти, свързани с българската следа в световната наука, изкуство, култура. Имали сме българка в нямото кино, българин е изобретил въздушните възглавници на автомобилите, имаме принос в самолетостроенето и много, много други поводи за национална гордост.  "Удави капитана" е хит, но тази седмица ще изненадаме зрителите с друга съвсем нова игра, "Петилетката в 60 секунди". Докато правихме първия епизод, се смях толкова много, колкото не си спомням кога за последно съм се смяла. Смело мога да кажа, че който е дошъл в предаването, след това ни е благодарил, за това че се е забавлявал истински. Може би затова наши гости пак са най-обичаните българи. 

Снимка: Личен архив

- И един въпрос, който ще е любопитен за всички наши читателки - каква е твоята „тайна“ да се справиш с всички ангажименти в ежедневието ти, как успяваш да съчетаеш работата, участието ти в различни проекти, семейството, личното време за себе си?

Няма тайна, защото не успявам много лесно. Даже понякога изобщо не успявам. Всяка майка знае, че супер-майките са измислени само за да ни комплексират. Крада време. Това лято например отидохме с дъщеря ми за седмица в Южна Италия. Само двете. Това бяха само наши осем дни, в които станахме по-близки, още повече приятели. Обещахме си всяка година да бягаме някъде само двете.

Въпросът не е колко време прекарваш със семейството, а доколко е пълноценно. Ако малкият ми син гледа телевизия, докато аз работя на компютъра до него, ние привидно сме заедно, но реално той е сам. Често ставам към 6, за да пиша материалите за детската медия и да отговарям на мейл... и тъкмо да си помисля, че ще успея, и Бобчо, станал по-рано, грейва на вратата. Дъщеря ми, което вече е на 14, ми помага, родителите също... Всички сме мобилизирани. Когато наистина обичаш нещата, които правиш, мотивацията е друга и се справяш... някак.  

Снимка: Личен архив

А работа с деца ме зарежда с най-чистата енергия на света. Ето тази седмица например. Имах тежки снимки в телевизията, сериозни срещи в радиото и когато дойде съботата, организирахме четене на Мечо Пух в Музейко, на което дойдоха над 140 деца с техните 140 плюшени мечета. Да, физически бях изтощена, но имах сила за още една такава седмица. Няма лесно, но пък е интересно. Близък мой приятел веднъж ми казва, че човек е човек, когато е на път, а пък аз, когато съм била на кръстопът. Кръстопътища много, сега ми лисват само пътешествията. Всъщност след България, аз обичам и Бали, и Сиатъл, и Италия... и Ирландия. Обичам да пътувам и след това да се връщам у дома.   

"Аз обичам България" се излъчва всеки петък, от 20:00 ч. по NOVA

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти