Провокативната актриса с остър ум - дивата Мей Уест и нейната необикновена история

Провокативната актриса с остър ум - дивата Мей Уест и нейната необикновена история
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Росица Костадинова

Замисляли ли сте се някога кой е първоизточникът на онези наши любими, и вече малко шаблонни, изрази, които цитираме наляво и надясно, когато искаме да впечатлим някого или да успокоим собствения си ум.

Да вземем предвид ето тази - "Ние всички живеем само веднъж, но ако го направим правилно и веднъж е достатъчно." 

Убедена съм, че с нямате и идея кой е нейният автор. Е, аз ще ви споделя - това са думи на Мей Уест, провокативната актриса от миналия век, за която ще ви разкажа днес. 

мей уест
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Мей Уест е родена на 17 август през далечната 1893 година... или поне така твърди самата тя. Мей  е американска филмова и театрална актриса - дотук нищо изненадващо. С какво става известна обаче тя? Циничните ѝ хумористични измислици са дали началото на една съвсем нова ера във филмовото изкуство. 

Уест изгражда името си във водевили и на сцената в Ню Йорк преди да се премести в Холивуд, където започва кариера на комедийна актриса в киноиндустрията. Като една от най-дискутираните кино звезди за времето си, Мей Уест се сблъсква с много проблеми, сред които най-вече e цензурата в средите.

Една от култовите ѝ реплики е: Това в джоба ти пистолет ли е или просто се радваш да ме видиш?“. Да, още един израз, превърнал се в ежедневие в киното. 

Мей Уест е продукт на любовта между манекенка и професионален боксьор. Разбира се, никой от близките ѝ не одобрява избора ѝ на кариера. Не знаем обаче дали това се дължи на премесените религиозни убеждения във фамилията ѝ - семейството ѝ е било протестантско, въпреки че в някои сведения се твърди за майка ѝ, че е била еврейски имигрант от Бавария. Ирландската ѝ баба по бащина линия е изповядвала католицизъм.

мей уест
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Може би никога няма да разберем защо, но е факт, че тя не се отказва от сцената. И това е най-добрият избор, който е направила. 

Първото изпълнение на Мей се е състояло по време на църковно събиране, още когато е само на пет. Вече на 14 години тя е актриса във водевили и е известна като "Малката Мей". "Открита" е едва на 18-годишна възраст и започва да се явява на кастинги за големите роли. 

мей уест
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Мей Уест не е просто актриса, тя е и автор на сценариите за 9 от филмите, в които участва. През 1935 Мей е най-високо платената актриса в Холивуд. 

Но сякаш тези успехи мога да преглътна, но когато стане дума, че самият Салвадор Дали е бил силно впечатлен от Мей, че тя е била една от неговите велики музи. Е, тогава, признавам, малко започвам да завиждам на актрисата и жената Мей Уест. 

Да, Мей Уест впечатлява със сексапилната си фигура, но става известна с чудесната си игра на думи. Двусмислените ѝ фрази са нейната запазена марка. 

мей уест
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Нека започнем с любимите ми:

► Жените с "минало" силно интригуват мъжете - защото мъжете се надяват, че историята ще се повтори и с тях.

► Един мъж вкъщи… струва колкото двама на улицата.

►Всеки мъж, когото съм срещала, е искал да ме защити. Не мога да разбера от какво.

Прочетете останалата част от интересните цитати на провокативната Мей Уест в нашата галерия ТУК. >>> 

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти