Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март

Меган и Хари
Снимка: Getty

Внукът на британската кралица принц Хари и съпругата му, американската актриса Меган Маркъл, ще загубят всичките си кралски привилегии на 31 март.

По-специално те вече няма да бъдат наричани Негово и Нейно кралско височество, да изпълняват представителни функции на членове на кралското семейство и да получават средства от хазната. Това съобщи „Дейли Мейл“, припомняйки, че двойката се е преместила в Канада и нейният благотворителен фонд ще представлява интересите й във Великобритания.

Принц Хари, шестият по линията на трона, и съпругата му обявиха на 8 януари, че възнамеряват да се откажат от статута на висши членове на кралското семейство и да си осигурят финансова независимост. Прочети повече ТУК >>>

Меган и Хари
Снимка: Getty

На 18 януари Бъкингамският дворец обяви, че двойката вече няма да може да представлява кралица Елизабет II в официални пътувания и да изпълнява други церемониални задължения. Принц Хари ще бъде лишен и от почетните си военни звания, по-специално от титлата капитан на Кралската морска пехота, която през 2017 г. му бе прехвърлена от дядо му - херцога на Единбург, Филип.

Бъкингамският дворец реагира на оттеглянето на Меган и принц Хари >>>

Въпреки това, херцогът и херцогинята на Съсекс (и тази титла ще бъде запазена от тях) ще трябва да участват в някои събития във Великобритания до 31 март като висши членове на кралското семейство. Беше потвърдено участието на Маркъл в събития, посветени на отбелязването на Международния ден на жената на 8 март, както посещението на двойката в Уестминстърското абатство на 9 март.

Меган и Хари
Снимка: Getty

Причините за решението на херцога и херцогинята не са напълно ясни, а в британските медии се публикуват различни спекулации за това. Много наблюдатели предполагат, че принц Хари и Меган Маркъл искат да могат да сключват изгодни търговски договори. Други приписват тази стъпка на факта, че двойката е твърде уморена от вниманието на таблоидите, които според принц Хари са започнали истинска кампания за тормоз срещу жена му и са разпространили лъжливи слухове за нея. Миналата есен двойката съди няколко британски вестника, а малко след това принц Хари припомни, че постоянният тормоз от страна на репортери е една от основните причини за смъртта на майка му принцеса Даяна (1961-1997 г.).

Кралицата ги пусна! Елизабет Втора подкрепи новия живот на Хари и Меган >>>

меган маркъл принц хари
Снимка: Getty/Gulliver

Все още не е известно какво ниво на доходи двойката може да осигури за себе си. Както „Дейли телеграф“ по-рано съобщи, наследникът на британския трон, принц Чарлз, възнамерява да предостави финансова помощ на сина си, принц Хари, през следващата година. Според непотвърдени оценки, след сватбата му с Маркъл през май 2018 г., принц Хари получава от баща си около 2,5 милиона паунда годишно (3,3 милиона долара), което покрива около 95% от нуждите на семейството.

Маркъл излетя от Лондон за Канада почти веднага, след като двойката обяви решението си да се откаже от привилегиите. Принц Хари се присъедини към нея и техния син, 8-месечния Арчи, две седмици по-късно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти