Почина легендарният френски дизайнер Тиери Мюглер

мюглер
Снимка: Getty

Манфред Тиери Мюглер, любимият на знаменитостите моден дизайнер, който стои зад едноименната си линия, почина на 73-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на изявление, публикувано на страницата му във Фейсбук в неделя.

"С прискърбие съобщаваме за смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер в неделя, 23 януари 2022 г. Нека душата му почива в мир", се казва в изявлението. Вестта за кончината на известния дизайнер по "естествени причини" е потвърдена и от агента му Жан-Батист Ружо.

Смъртта на Тиери Мюглер идва неочаквано. Дизайнерът се е готвил да обяви нови сътрудничества следващата седмица.

мюглер
Снимка: Getty

Роден на 21 декември 1948 г. в Страсбург, Франция, Мюглер започва да твори през 70-те години на миналия век и става известен със своите драматични, авангардни дизайни.

Бивш балетист, смелите колекции на Мюглер, представени на силно стилизирани тематични дефилета, са в челните редици на стила станал известен като "power dressing", характерен за 80-те.  

"Той беше непреходен и изпреварил времето си", казва за дизайнера супермоделът Джери Хол пред New York Times през 2019. "Той знаеше всичко за половата флуидност и дрехите му отразяваха пламъка и сексуалността на края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век"

Той се оттегли от модата през 2002, преди Clarins да закрие марката му за готови облекла през следващата година, но въпреки това емблематичният дизайнер остана основна фигура в света на модата. Марката е възобновена през 2010 като Mugler, която в момента е под творческото ръководство на дизайнера Кейси Кадуладер.

мюглер
Снимка: Getty

Мюглер се връща в модата няколко пъти, като създава костюмите на Бионсе за "Аз съм ... Световно турне". През 2019 г. той изработва роклята, която Ким Кардашиян носи на Мет Гала, вдъхновена от София Лорен във филма "Момчето върху делфина".

"Той винаги създаваше пълна визия, от, знаете, косата до ноктите и всичко", казва 41-годишната Кардашиян пред People за Мюглер през 2019 г. "Неговите дефилета бяха най-легендарните и емблематични дефилета в историята".

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти