Почина големият български художник и общественик Светлин Русев

as
Снимка: БГНЕС

Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си, съобщи NOVA.
 
Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов.

Неговите картини са желан експонат във всяка изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП.

Ето какво казва в интервю от 2016 г. за смъртта: "Лично от моята смърт не мога да изпитвам страх, защото така или иначе не мога да избягам от нея. Единственият страх изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които винаги смяташ, че трябва да се довършат, а не са довършени".

Премиерът написа до семейството и близките на Светлин Русев: "България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет!"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти