Париж почита Едит Пиаф

Гробът на легендарната Едит Пиаф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едит Пиаф е сред най-ярките символи на национална гордост за Франция. С невероятния си глас Пиаф е покорила безчет сърца.

Сега 50 години след смъртта си, Едит Пиаф ще бъде почетена в квартал на работническата класа в Париж, който е дал един от най-големите и трагични изпълнители в света.

Едит напуска този свят на 47-годишна възраст на 10 октомври 1963 г.

Католическата църква отказва да отслужи погребална служба за разведената певица след смъртта ѝ.  Въпреки това сега църквата ще отслужи мемориална служба в 17 ч. местно време в църквата "Сен Жан-Батист" в квартал "Белвил", където Пиаф е родена и скоро след това изоставена от своята майка, която също е била певица.

Службата ще бъде ръководена от помощник на архиепископите на парижкия диоцез.

Пред катедралата, в която е кръстена легендарната изпълнителка, са инсталирани високоговорители и гигантски екрани, така че колкото се може повече хора да имат възможността за проследят службата. Тя ще отбележи началото на четиридневния фестивал в чест на Пиаф в квартала, който остава едно от най-бедните кътчета на иначе процъфтяващата френска столица.

Преди месата ще се състои мълчалив поход от гробището "Пер Лашез", където Пиаф е погребана преди половин век само със символична служба, отслужена от местния свещеник.

Всичко ще бъде много по-различно от начина, по който реагира църквата на новината за смъртта на певицата от рак на черния дроб преди 50 години. Тогава ватиканският вестник "Осерваторе Романо" пише, че Пиаф е живяла в "състояние на публичен грях".

Приживе певицата не отричаше, че е грешница. През целия си живот тя се е борила с алкохолизма и проблемите с наркотиците, които стават и причината за три почти фатални автомобилни катастрофи и за заболяването, от което в крайна сметка си отива. Единственото ѝ дете - дъщеря, родена, когато Едит е на 17 години, умира на двегодишна възраст от менингит, усложнен заради небрежност от страна на родителите.

Легендата разказва, че Пиаф била родена буквално на улицата на Белвил. Това не е вярно според новата биография на Робер Белре "Пиаф, френски мит". Той казва, че звездата, родена с името Едит Гасион, се появила на бял свят в местна болница на 15 декември 1915 г. Белре опровергава и твърдения, че в детството си Пиаф страдала от слепота, която била излекувана по чудодеен начин.

Биографът хвърля нова светлина и върху поведението на певицата по време на Втората световна война, когато живее близо до централата на Гестапо в окупирания от германците Париж и редовно пее на нацистките офицери. След войната тя е обвинена, че е била сътрудничка, водеща разгулен начин на живот, докато в голяма част от града имало глад.

Тя обаче се измъква с непокътната репутация, до голяма степен благодарение на история, която според Белре е напълно измислена, за това как помагала на френски затворници да избягат от германски затворнически лагери, като ги снабдявала с фалшиви документи или като им позволявала да запазят техни снимки, които по-късно използвали за фалшиви документи за самоличност.

След войната Пиаф започва кариера, по време на която покорява Америка и става известна в още много страни по света благодарение на успеха на песни като La Vie en Rose и Je ne regrette rien.

Тя обаче така и не успява да се отърси от сянката на трагедията. Любовта на живота ѝ, жененият френски боксьор Марсел Сердан, загива в самолетна катастрофа, докато пътувал от Париж за Ню Йорк, за да се срещне с нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти