"Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" – принц Филип на 99 години

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

Десетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. Днес принц Филип навършва 99 години!

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на британски кораб заедно с родителите си и четирите му по-големи сестри, докато чичо му, кралят на Гърция абдикира. Прекарва детството си във Франция, Англия и Германия.

Преди три години херцогът на Единбург прекрати официалните си ангажименти. Смята се, че за времето си в служба на Нейно Величество той е участвал в над 22 000 самостоятелни изяви.

След като преустанови активната си дейност, принц Филип от време на време придружава кралица Елизабет Втора, която продължава да изпълнява пълна програма от официални ангажименти.

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

Съпругът на Нейно Величество има възможност да избира кога да се появява на обществени места. 

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които продължава да е свързван, но без да играе активна роля с присъствие на официални ангажименти.

Преди 2 години кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 70-годишната от сватбата си. Въпреки дълголетието си, бракът им не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

Единбургският херцог успява да свикне с положението си и да се превърне в нейна "сила и опора", както го нарече кралица Елизабет Втора.

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

Благодарение на активната си дейност принц Филип се радва на относително добро здраве за възрастта си. Той все още може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е забелязан със слухов апарат на дворцов прием през 2014 г., когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип нееднократно беше приеман в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на активните му занимания със спорт.

От Бъкингамския дворец отрекоха, че решението да преустанови самостоятелните си ангажименти е свързано със здравето му. В началото на април миналата година херцогът на Единбург претърпя успешна операция за подмяна на тазобедрената става.

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви.

Други се изненадваха от директните му коментари за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за старомоден хумор и незнание в най-добрия случай или за тесногръдие и грубост в най-лошия.

принц филип
Снимка: Getty/Gulliver

Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята.

Преценете сами, някои от репликите му сме събрали в галерия >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти