Невероятният живот на хладнокръвната красавица и брилянтен агент - Нанси Уейк

Невероятният живот на хладнокръвната красавица и брилянтен агент - Нанси Уейк
Снимка: Pinterest

Тя била красива като филмова звезда и свободна като вятъра. Пиела и ругаела повече от мъжете. И ненавиждала нацистите. Една книга разказва вълнуващата история на британската агентка Нанси Уейк.

За Михаел Юргс очевидно не е от значение колко известна е личността, за която пише. Важна за него е единствено "истинската история". Това обяснява защо след биографията на скулпторката Ева Хесе той отново предлага портрет на личност, чието име малцина са чували.

Не че Нанси Уейк е напълно неизвестна. Тя е всъщност една от най-успешните британски агентки. Неин работодател е Special Operations Executive (SOE). Тази служба, създадена от Уинстън Чърчил по време на Втората световна война, има за задача "да възпламени Европа" - тоест, да внася смут в лагера на врага, да извършва атентати и да снабдява Съпротивата с оръжия. За разлика от МИ-6, SOE назначава и агенти от женски пол. През 1944 година за SOE работят общо към 14 хиляди мъже и жени. Нанси Уейк е една от тях.

Снимка: Pinterest

Хладнокръвната красавица

Родена през 1912 г. в Нова Зеландия, Нанси Уейк често живее на ръба на мизерията. Тя е най-малкото от общо шест деца, израства без баща. Когато е на 16 години, Нанси напуска дома си. Четири години по-късно наследява малко пари от леля си и заминава за Съединените щати. През 1933 г. се озовава във Франция, където отначало работи като журналистка.

Нанси е красива, има силно еротично излъчване и привлича погледа на всички мъже. Отлична предпоставка за по-сетнешната й работа като агент. За британската служба SOE се знае, че е назначавала само атрактивни жени. Нанси казва за самата себе си, че е "нещо като плейгърл", включително заради умението й да поглъща огромни количества алкохол. Тя остава вярна на този си навик през целия си живот. Въпреки това доживява до дълбока старост - умира през 2011-та на 98 години.

Снимка: Pinterest

Алкохолът подсилва присъщата ѝ жизнерадостна ведрост, което кара мнозина да смятат, че пийне ли повечко, губи контрол върху себе си. В действителност обаче Нанси никога не губи контрол. Задачите си изпълнява хладнокръвно и съсредоточено - точно по вкуса на SOE, разказва в книгата си Михаел Юргс.

"Бялата мишка"

През 1938 година Нанси е за кратко във Виена, където става свидетелка на униженията, на които са подлагани еврейските жители на града. Именно там Нанси решава, че задачата й от тук нататък е да се бори срещу нацистите. Като агентка на SOE тя работи предимно във Франция - под кодовото име "Хелене". Десетки пъти излага на риск живота си, но оцелява. Гестапо, където наричали Нанси "Бялата мишка", предлага за главата й награда от 5 милиона франка. Но нито германските окупатори, нито френските колаборационисти успяват да я заловят.

Снимка: Pinterest

С времето животът й се превръща в легенда, а най-важните моменти от него и особено работата ѝ с дейците от френската Съпротива стават драматургична основа на филма "Шарлот Грей", заснет през 2001 г. с Кейт Бланшет в главната роля.

Познавайки филма, Михаел Юргс се опитва в книгата си да отговори на въпроса кои от историите, разказвани за агентката Нанси Уейк, отговарят на истината. Той описва живота й само въз основа на проверени свидетелства. И изгражда портрета на една изключителна жена: магнетично привлекателна, хладнокръвна, решителна, разкрепостена и свободна като вятъра.

Снимка: Pinterest

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя филмова героиня се оприличавате най-много?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент