Напусна ни големият български композитор Александър Йосифов

Напусна ни големият български композитор Александър Йосифов
Снимка: БНР

На 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов

Новината потвърди и примата на българската музика Лили Иванова в официалния си профил във Фейсбук, където си взе последно "Сбогом" с композитора, с когото освен общи работни проекти, ги свързваше и дългогодишно приятелство.

 

Сбогом на един от най-големите аристократи в българската музика – Маестро Александър Йосифов! С огромна благодарност и п...

Публикувахте от Lili Ivanova в 25 ноември 2016 г.

Той е дългогодишен професор в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и в Нов български университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Президент и съосновател на Виенския клуб към посолството на Република Австрия в София, в чието си качество е активен поддръжник на идеята за приобщаване на българската творческа среда към най-доброто от австрийската културна традиция.

Проф. Йосифов е автор на повече от хиляда музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей". 

Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България.

Той е избран за Почетен гражданин на Стара Загора през 2000 г.

Поклонението ще се състои във вторник от 14 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Автор е на много поп песни, изпълнявани от Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Борис Годжунов, Васил Найденов.

Сред хитовете му са: „Боянският майстор“, „Молба“, „Реквием“, „Не си родена ти“, „Синева“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти