Марион Дърова: Голямата победа е победата над теб самия

Марион Дърова: Голямата победа е победата над теб самия
Снимка: netinfo

Сила. Това е, първото нещо, което усещаш, когато се запознаеш с Марион Дърова. В нейната сила отдавна са се убедили и редица хора, които обичат движението. Марион преподава рага, афро хаус и кондиционен тренинг. Всичко, свързано с движение е нейната сила. Експериментира с различни стилове, а в последните години любовта ѝ към движението вече е претворена и в друга посока – танците.

Танцува от малка, но сравнително късно започва да се занимава професионално със съвременен танц. Завършва едногодишната обучителна и тренинг програма на Derida Dance Center за съвременен танц - Dance PORT Derida и вече има своя хореографски дебют. Танцовият ѝ спектакъл „Мейнстрийм“ засяга една доста актуална тема, позната за повечето хора в днешно време – инерцията на нашия живот и опитите ни да излезем от нея. Да намерим нов път, нов смисъл, до който понякога е толкова трудно да достигнем.

Марион е завършила философия и режисура, което несъмнено ѝ помага в работата ѝ като хореограф. Както тя казва „общото между философията и съвременния танц е абстрактността“.

Отскоро Марион е част от първото онлайн денс риалити у нас от продуцентите 7Talents – Dance Arena, което може да следите всеки понеделник и четвъртък във Vbox7.com. Тя е ментор в поредицата и чрез работата с нейния отбор от танцьори се опитва да провокира младите хора у нас да започнат да се занимават с танци по-активно.

Какво не знаем за съвременния танц и до колко това изкуство е развито в България? Какво остава скрито за зрителите след всеки спектакъл и какво е усещането да си част от проект като Dance Arena? Марион Дърова гостува на Edna.bg.

Снимка: netinfo

Вие сте представител на стила contemporary. Мнозина смятат този стил за прекалено авангарден. Какво не знаем за този стил и защо често очите ни остават скептични за него?

В България този стил се нарича съвременен танц. Той не е широко популярен и никога няма да стане, защото в основата му седи изследването на теми и проблеми през езика на тялото. Тоест, съвременният танц е изкуство и като всяко такова не може да бъде консумирано лесно и да забавлява, той носи значения и смисли, дори и ако забавлява. Нормално е да се гледа на него със скепсис.

До каква степен е развита българската contemporary танцова сцена? Какво бихте искали да подобрите или да промените в тази посока?

Ако сравняваме с други страни, съвременният танц у нас не е развит. Твърде малко са местата, където един млад човек може да се учи и развива като съвременен танцьор. Също така, задължително той трябва да се интересува какви са тенденциите извън България и да участва в обучения. Съвременният танц в България страда от същите проблеми, от които и другите изкуства – недостатъчно финансиране.

Необходимо ли е да разполагаш с богата душевност, за да бъдеш добър танцьор?

Не разбирам какво точно означава „богата душевност“, но не е необходимо да си чувствителен или вдъхновен, каквото е другото клише за хората на изкуството. Бих казала, че е добре да си мислещ и интуитивен човек.

Снимка: netinfo

Може ли танцът да се използва и като терапия? Пречиства ли?

Някои хора съвсем целенасочено го използват като терапия - тази практика я има.

Образованието ви по философия дава ли ви различен поглед над танците и какъв е той?

Вероятно ми помага. Общото между философията и съвременния танц е абстрактността.

Какво ви мотивира в ежедневната ви работа в залата?

Нищо не ме мотивира преди да отида в залата, просто знам, че трябва да отида, а чак след като влезна, се започва работа, върху която не разсъждавам.

Снимка: netinfo

Работата на хореограф предполага доста голямо въображение и голяма доза вдъхновение. Откъде черпите вдъхновение?

Аз съм прохождащ хореограф, сравнително скоро направих своят дебют. Затова ще отговоря на този въпрос не само от свое име. Вдъхновение няма, това е дума незначеща нищо, няма как един писател, художник или хореограф да държи нещо като вдъхновение в продължение на месеци или години, докато пише романа или изработва представлението си. Правиш нещо, защото искаш да кажеш нещо.

Какво остава скрито за публиката след всяко изпълнение?

За публиката могат много неща да останат скрити и същевременно тя да „прочете“ други, на които ти самият не си обръщал внимание.

Новата седмична задача за участниците в DANCE ARENA е съвременен танц:

 

Участвате като ментор в първото онлайн денс риалити Dance Arena. Каква е мисията ви в шоуто? 

Собствената ми мисия в предаването се припокрива с неговата (на предаването) – да провокираме повече млади хора да се занимават с танц, независимо дали като любители или ще изберат това за своя професия.

Снимка: netinfo

Опишете вашия отбор. С какво той се отличава от конкуренцията в лицето на The Gladiators?

Моят отбор е шарен – и петимата са с много ярки индивидуалности и с различни движенчески възможности. Искрени, мислещи и чувствителни са и се учат един от друг. Не мога да кажа по какво се различаваме, но аз лично се опитвам да ги насочвам към всичко, което трябва да работят и да подобрят в себе си, да са критични и да се учат. Голямата победа е победата над теб самия.

Може да гледате Dance Arena всеки понеделник и четвъртък от 16:00 часа във Vbox7.com.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти