Маргарет Тачър - злата вещица или неувяхващ пример, че една жена може да постигне всичко, стига да се напъне

Маргарет Тачър - злата вещица или неувяхващ пример, че една жена може да постигне всичко, стига да се напъне
Снимка: Gettyimages/Gulliver

За някои Маргарет Тачър е просто зла вещица, за други обаче тя е жената, покорила една чисто мъжка територия. А дамската ѝ чанта - първоначално символ на женска слабост - се превърна в символ на неограничената ѝ власт, разказват от DW.

Тачър е една от онези само 25 жени, които през 1959 са избрани в британския парламент. В Англия жени депутатки има наистина още от 1919, но единственото, което е направено дотогава за интеграцията им, е тоалетната за "дамите депутатки". Политиката все още е мъжко занимание.

Снимка: Gettyimages/Gulliver

Защо успява?

През 60-те години Тачър бавно, но сигурно си пробива път нагоре в своята Консервативна партия, заемайки различни ниски постове. На моменти комбинацията от съпруга, майка и политик я излага на такъв стрес, че веднъж припада. "Нищо сериозно, просто преумора", казва тя на един свой колега.

През 1970 Тачър влиза в кабинета на Едуард Хийт като министър на образованието. Тя се чувства аутсайдер сред мъжката компания на колегите си министри. Ала постепенно започва да се налага, като оглавява консерваторите и става шеф на опозицията. По време на едно посещение в Америка нейните плакативни изявления по всички възможни теми, от заплахата на комунизма до абсурда на феминисткото движение, я превръщат в сензация. Когато един американски журналист я запитва какво мисли за женското движение, тя отвръща: "Някои от нас работеха вече по кариерата си, когато другите нямаха и помен от правата на жените".

Снимка: Gettyimages/Gulliver

"Желязната" броня

Новият, твърд имидж на Тачър бива неволно затвърден от СССР. По повод една нейна реч армейският вестник "Красная звезда" я заклеймява като "желязната лейди" и така създава един мит. С този си имидж тя печели парламентарните избори през май 1976 и става първата жена министър-председател в Европа - изненада не само за англичаните, но и за целия свят.

Тачър искаше да намали инфлацията, да прекърши гръбнака на профсъюзите и най-вече да ограничи държавните разходи. Няма съмнение обаче, че идването на власт на една жена разтърси британския политически естаблишмънт.

Снимка: Gettyimages/Gulliver

След като в течение на годините Тачър спечели още два пъти изборите, нейната дамска чанта - първоначално символ на женска слабост - се превърна в символ на нейната неограничена власт. Веднъж нейните министри отиват на заседание при министър-председателката и виждат аксесоара на масата пред празния стол на Тачър. "Да започваме", казал един от тях. "Чантата е тук."

Снимка: Gettyimages/Gulliver

Злощастен край

Постепенно обаче нейните достойнства се израждат в слабости. Тачър се провали в крайна сметка под комбинираното въздействие на опита ѝ да въведе един нов данък, разцеплението на консерваторите по въпроса за европейската интеграция и личния ѝ ръководен стил, с който си навлече много врагове. За някои Тачър е просто зла вещица, за други обаче тя е неувяхващ пример, че една жена може да постигне всичко, стига да се напъне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти