Коя е Малала и защо получи Нобелова награда?

Малала Юсафзаи
Снимка: Getty/Gulliver

Мария Николова

Често в нашето общество се дискутира темата за силата на жената - нейната роля, отговорности и норми, в които тя трябва да се вмести. И докато по нашите географски ширини е нормално нежната половина от човечеството да има равни права с господата, а понякога дори и повече, то в други страни за своята гражданска позиция Edna жена е възможно да заплати с живота си, или поне с куршум в главата.

Малала Юсафзаи е едно обикновено 17-годишно момиче от Пакистан. Баща ѝ е директор на девическо училище, а майка ѝ – жена, останала без образование поради догмите на племето, в което израства.

От ранна тийнейджърска възраст Малала заема активна гражданска позиция срещу ограниченията, налагани върху женската част от населението от страна на религиозни фанатици, създавайки публикации за Би Би Си. Въпреки първоначалните съвети на редакторите да използва псевдоним, тя застава с истинското си име. Родителите ѝ плътно я подкрепят.

Момичето дейно подкрепя правото на образование за жените в страната, в която живее. Това неминуемо разгневява местните талибански групировки, за които тя се превръща в основен идеологически враг.

Според статиските, 32 млн. малки момичета по целия свят са лишени от правото си да посещават училище. Именно Пакистан, родината на Малала, е на второ място в класацията по брой деца с отнето право на образование – цели 5,1 млн.

На 9 октомври 2012 г. Малала си тръгва от училище и се качва на училищния автобус. По средата на пътя към дома ѝ талибани спират превозното средство, нахлуват сред изплашените ученици и задават въпрос: "Коя е Малала?", а после я застрелват в главата.

Ужасяващата случка се развива в град Мингора, долината Сват, Северозападен Пакистан. След стрелбата момичето, което по онова време е едва на 15 години, е откарано в болница чак в Англия. В съзнание идва шест дни след похищението.

Днес Малала продължава да живее именно във Великобритания – в град Бирмингам, и има възможността свободно да посещава учебни занятия. Но въпреки ужасяващите си преживявания, момичето не прекъсва своята лична кауза.

За 17-годишната активистка следват десетки участия в медийното пространство – телевизионни предавания, обширни интервюта за вестници и списания, сред които "Ню Йорк Таймс" и "Гардиън". Момичето дори става корица на легендарното списание "Тайм". Пише своята автобиографична книга "Аз съм Малала", която се превръща в бестселър. Книгата е преведена и на български език.

Най-ценното качество на Малала е нейната нестихваща смелост. Момичето удивлява хората с речите си със смислените и зрели думи, които изрича в името на каузата, която защитава – правото на образование за всички жени по света. Нейното поведение и държание надграждат в пъти реалната ѝ възраст, разкривайки един балансиран и улегнал характер.

Уравновесеността ѝ впечатлява дори музиканта от британската група "U2" Боно, а при срещата си с американския президент Барак Обама, Малала втрещява света с мъдростта и проницателността си, когато запитва директно: "Г-н президент, защо убивате невинни хора, като по този начин създавате нови терористи?"

Преди дни стана ясно, че именно Малала печели Нобелова награда за мир. Престижният приз получава и индийският защитник на правата на децата Кайлаш Сатяртхи.

Нобеловият комитет отличава двамата, заради тяхната борба срещу потисничеството над деца и млади хора и в подкрепа на правото на образование на всички деца.

Новината за отличието ѝ я заварва именно в класната стая. Името на момичето се нарежда редом до вдъхновяващи и забележителни личности, като Теодор Рузвелт, Фритьоф Нансен, Джордж Маршал, Мартин Лутър Кинг, Хенри Кисинджър, Андрей Сахаров и др. Малала Юсафзаи също така е и най-младият лауреат на Нобелова награда. Досега това бе 25-годишният британски учен Лорънс Браг, който печели наградата за физика през 1915 г.

Наградата на стойност около 1,1 милион долара ще бъде връчена на Малала на 10 декември в Осло, когато се навършва годишнина от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредил отличието в своето завещание през 1895 г.

Но оттук нататък истинската мисия на Малала тепърва започва. Защото за 600 млн. жени по целия свят реалността е поддържането на дома, обслужването на сексуалните желания на съпруга, отглеждането на децата. В установените рамки не е отредена ролята на образованието.

А пакистанското момиче с несломима сила има за цел да разбие всички архаични разбирания за човешките права на нежния пол и да довърши каузата си, дори ако трябва отново да заплати тази висока цена с живота си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти