Катрин Деньов: edna вечна красавица на 75

Катрин Деньов
Снимка: Getty

Френската актриса Катрин Деньов днес празнува своя 75-ти рожден ден. Тя се ражда в Париж през 1943 г. в семейството на актьорите Морис Дорлеак и Рене Симоно.

Деньов дебютира едва на 13-годишна възраст във филма „Ученички“ (1957), където тя е представена като Катрин Дорлеак. По време на работата си в киното приема моминското име на майка си за своя фамилия – Деньов, и го използва с цел да се разграничи от по-възрастната си сестра, която гради кариера с бащиното си име.

Катрин Деньов
Снимка: IMDB

Филмът, който носи популярност на Катрин Деньов, е мюзикълът на Жак Деми от 1964 г. – „Шербурските чадъри“, който я извежда до нови водещи роли в класическия съспенс на Роман Полански – „Отблъскване“, във филма на Луис Бунюел – „Дневна красавица“, и като буржоазна домакиня, която постига своето сексуално удовлетворение, работейки в Парижки бордей, отново във филм на Полански.

Катрин Деньов печели националната филмова награда на Франция „Сезар“ за участието си в „Последното метро“, както и за ролята си в шедьовъра „Индокитай“ (1993), за която е номинирана и за „Оскар“ за най-добра актриса. Деньов участва и в седем англоезични филма, най-значимият от които е култовият „Гладът“.

Катрин Деньов
Снимка: Getty

През 2008 г. тя участва в своя 100-тен филм – „Коледна приказка“. Катрин Деньов има роли в над 130 филмови и телевизионни продукции.

Вижте тук още снимки на актрисата през годините >>>

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти